Doğruhaber - Haber Merkezi

Köpeğin Necis Oluşuyla İlgili Mezheplerin Görüşleri

Mezhep imamları içerisinde salyası dahil olmak üzere köpeğin temiz olduğunu söyleyen sadece İmam Malik'tir. Şafiî mezhebi, salyası başta olmak üzere köpeğin bütün bedeninin necis olduğu görüşünü benimserken, Hanefîlere göre salyası necis, geriye kalan kısmı ise temizdir (Cezîrî, El-Fıkh Ale’l-Mezâhibi’l-Erbaʿa I, 13-14).

Hadisi şeriflerde de geçtiği üzere köpeğin yaladığı kabın, biri toprak olmak üzere yedi defa yıkanması gerekir. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifte şöyle buyurur: "Köpeğin yaladığı sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır" (Müslim, Tahâret 92, No: 279).

Şafiî fakihler deterjanların, temizlikte toprağa alternatif olup olmadığıyla ilgili üç görüş zikretmiştir. Birincisi, deterjanın toprağın yerine kullanılamayacağı görüşüdür -mezhepte muteber olan görüş budur- ikincisi, kullanılabileceği, üçüncüsü ise eğer toprak bulma imkânı varsa kullanılamayacağı, imkân yoksa kullanılabileceği şeklindedir (el-Hısni, Kifâyetü’l-Ehyâr Fî Halli Metni Ğâyeti’l-İhtisâr s.112).

Köpeğin dokunduğu yerin necis olması için ya kendisinin ya da temas ettiği yerin ıslak olması ve bu ıslaklığın diğer tarafa sirayet etmesi gerekir. Eğer böyle olmazsa köpeğin dokunduğu yer necis olmaz (Zuhaylî, Kadâyâ Muasıra s.58).

Yararlanılan kaynak: Fetvakurulu.com