Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yeni normalleşme kararlarını açıkladı. Normalleşmede yeni dönemde 1 Temmuz'da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamaları tümüyle kalkıyor. Şehirler arası seyahat kısıtlamalarıyla şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona eriyor.
Sokağa çıkma kısıtlamalarının tamamen kaldırılacak olmasına en çok Cocid-19 salgını nedeniyle zor günlerden geçen esnaf sevindi. Aylardır hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılacak olması esnafın yüzünü güldürürken esnaf dört gözle ve büyük bir heyecanla 1 Temmuz’u bekliyor.
Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te “normalleşme” dönemine geçilecek olması memnuniyetle karşılandı. Vaka sayılarının azalmasıyla birlikte kademeli olarak tedbirlerin gevşetildiği Gaziantep’te esnaf, aylar sonra gülmeye başladı.
1 Haziran’dan itibaren başlayan “kademeli normalleşme” süreciyle birlikte aylardır salgın gerekçesiyle ve alınan tedbirler nedeniyle aylardır iş yapamayan esnaf, sıkıntılı günleri artık geride bırakmak için “normalleşme” süreci için geri sayıma başladı.
Gaziantep Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, 1 Temmuz’dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin alınan kararı İLKHA’ya değerlendirdi.
Salgından en çok zarar görenlerin esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirten Küsbeoğlu, salgın nedeniyle bir buçuk yıldır sıkıntı çeken esnafın 1 Temmuz itibariyle rahat bir nefes alabileceğini söyledi.
Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılacak olmasıyla birlikte toparlanma sürecinin başladığını söyleyen Küsbeoğlu, alınan kararı oldukça olumlu ve sevindirici bulduklarını ifade etti.
Sokağa çıkma kısıtlamalarının tümüyle kaldırılacak olmasının çok olumlu bir karar olduğunu belirten Küsbeoğlu, bu karar ile tüm kesimlerin büyük sevinç yaşadığına dikkat çekti.
“Esnaf zor günlerden geçti”
Salgın sürecinde yaşadıkları mağduriyetler ve çektikleri sıkıntılardan dolayı tüm esnaf ve sanatkarlara geçmiş olsun dileklerini ileten Küsbeoğlu, “İnşallah tünelin sonundaki ışığı gördük ama ışığı tamamen görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Kabine Toplantısından sonra açıklamalar yaptı ve dün akşam müjdemizi verdi. Yaklaşık 15 aydır bir kısmımız tamamen kapalı bir kısmımız kısmen kapalı kaldık ve 14 aylık bir çile çekildi. Esnafın bir kısmı tamamen kapalıyken bir kısmı açık kaldı ama açık kalanlarda bu süreçte sıkıntı çekmediler diye bir şey yoktur. Zincirleme bir sıkıntımız oldu. Sadece bir düğünün yapılmaması 30-40 meslek dalını etkiledi. Bir kahvenin ve bir çay ocağının çalışanı biz 3 kişi olarak hesaplayacak olsak 14 aylık süreç esnafımız için külfettir.” dedi.
Küsbeoğlu, esnafa destek vermek ve esnafın mağduriyet yaşamaması için hem genel anlamda hem de yerelde ellerinden geleni yaptıklarını belirterek Covid-19 kurallarına uyduklarını söyledi.
Esnafın SGK, BAĞ-KUR ve vergi gibi benzeri ödemelerin kısa vadeli ertelendiğini ve yeterli olmadığını dile getiren Küsbeoğlu, söz konusu ödemelerin uzun vadeli ertelenmesini talep ettiklerini belirtti.
“Borçlar faizsiz olarak ertelenmeli”
Salgından etkilenen esnafa verilen kredilerin faizsiz ve bir yıl ödemesiz olmasını istediklerini belirten Küsbeoğlu, “Zaman zaman kullandığımız kredilerin faizsiz ve 1bir yıl vadeli ertelenmesini istedik. Ama neticede parça parçada olsa kredilerimiz ertelendi. Fakat faizli ertelendi. Cumhurbaşkanlığımızın son kararnamesi resmi gazetede yayınlandı, esnafın çekmiş olduğu kredilere faizsiz müjdesi geldi. Bundan dolayı da ayrıca teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
14 aylık salgın sürecinden en çok kahvecilerin, kafeteryaların, internet kafelerin, düğün salonlarının, kantincilerin, servisçilerin, kuaförlerin, berberlerin ve lokantacıların en fazla kapandığını, mağdur ve zarara uğrayan meslek grupları olduğunu anımsatan Küsbeoğlu, bir yıl ödemesiz ve uzun vadeli faizsiz kredi imkanının sağlanmasının esnaf ve sanatkarları rahatlatması yönünde gerekli düzenlemenin de yapılmasını istedi.
Söz konusu desteğin esnafa acilen verilmesini istediklerini belirten Küsbeoğlu, ayrıca BAĞ-KUR primini ödeyemeyen esnafın olduğuna dikkat çekti.
Küsbeoğlu, esnafın, BAĞ-KUR ve SGK primlerinin yıl sonuna kadar dondurulmasını istediklerini ifade etti.
Gaziantep’in tarım ve sanayi şehrinin yanı sıra turizm şehri de olduğunu belirten Küsbeoğlu, yerli ve yabancı turistleri kente davet etti.
“Kısıtlamaların tamamen kaldırılması bizim için olumlu bir gelişmedir”
Yöresel ürün satışı yapan Hurşit Aktaş, esnaf olarak söz konusu kararı olumlu bulduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Ama geç kalınmış bir karar olarak görüyoruz. Yine de sevindirici bir gelişmedir. Bizim hedef kitlemiz turistler ve gurbetçilerdir. Sokağa çıkma kısıtlamasının tamamen kaldırılacak olmasını esnaf olarak sevinçle karşıladık. İnşallah iyi olacağını düşünüyoruz. Bu süreçte esnaf olarak gerçekten çok zor günler geçiriyoruz. Devletimiz sağ olsun destek veriyor ama herkese destek vermiyor. Destek alınabilmesi için belli kriterlerin olması gerekiyor. Açık olduğumuzdan dolayı devlet bize destek vermiyor. Ama turist yok ve kısıtlama var. Kısıtlama olduğundan dolayı hedef kitlemize ulaşamıyoruz. Zaten bizim iş yapacağımız günler hafta sonlarıdır. Dolasıyla boşa düşüyoruz. BAĞ-KUR, vergi kira ve diğer ödemelerimiz var. Çok zor günler geçiriyoruz. Kısıtlamaların tamamen kaldırılması gerçekten bizim için olumlu bir gelişmedir, güzel buluyoruz. Dört gözle ve sabırsızlıkla 1 Temmuz’u bekliyoruz. İnşallah umduğumuz gibi gider, beklentilerimiz karşılanır.”
“İnsanlar normalleşme sürecini ve eskiye dönüşü özledi”
Baklavacı Levent Aktaş ise Kurban Bayramı öncesi kısıtlamaların kaldırılacak olmasına sevindiklerini ve 1 Temmuz itibariyle yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle esnafın yüzünün güleceğini belirterek, “Bu açıklamaya göre insanlar tatil programını yapacaklardır, işini ve gücünü bu sürece göre ayarlayacak ve önümüzde yaklaşan Kurban Bayramı’mız var. İnsanlar normalleşme sürecini ve eskiye dönüşü özledi. İnşallah tekrar eski günlere döneceğiz.” dedi. (İLKHA)