SİVAS - Toplantıya Sivas Ticaret ve Sanayi Odası başkan Vekili Özcan Demirkol, Gıda ve Yem Şube Müdürü Seyit Yıldız ve Eğiticiler katıldı.

 

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen programda bir açılış konuşması yapan Başkan Vekili Özcan Demirkol, \"Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`müzle birlikte, bugüne kadar 460 kişiye hijyen eğitimi verdik. Umarım aldığınız bu hijyen eğitimleriyle halkımızın daha sağlıklı, kaliteli ekmek tüketimine katkınız olur. Öğrendiklerinizi işyerlerinizde uygulamanızı temenni eder, eğitimin sizin açınızdan verimli ve başarılı geçmesini dilerim\" dedi.

 

Toplantıya katılan Gıda ve Yem Şube Müdürü Seyit Yıldız yaptığı konuşmada \"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 10 Haziran 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 5996 sayılı \"Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu\" ile halkımızın genel ve zaruri ihtiyacı olan gıda konusunda büyük bir değişime gitmiştir. Amacımız, Fırıncılık sektöründe ekmeğin üretim, pazarlama ve taşıma aşamalarında görev alanların eğitim ve bilinçlilik düzeylerini yükseltmek, gıda güvenliği konusundaki bilgi ve deneyimlerini arttırmaktır. Hedefimiz, güvenilir ekmek ve ekmek çeşitlerinin tüketiciye sunulmasını sağlamaktır. Güvenilir Gıda, amaçlandığı biçimde hazırlandığında besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik açıdan tüketime uygun, bozulmamış, içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan gıda, yani kısaca, insan sağlığı için tehlike oluşturmayan ve tüketime uygun olan gıda, güvenilir gıda olarak kabul edilir\" ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının devamında ayrıca hijyene dikkat çeken Yıldız, \"Türkiye`de zenginiyle, fakiriyle herkesin en çok tükettiği ortak gıda ekmektir. Özellikle ekmeğin üretim, nakliye ve satış aşamalarında hijyen çok önemli hale gelmektedir. Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelir. Dolayısıyla gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir talebi ve üretici firmalarında sorumluluğudur.

 

Bu yüzden de Türkiye`de en çok tüketilen gıda olan ekmek için 04 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No:2012/2) ile ekmek üretimi, satış, depolama ve muhafaza koşulları tekrar şekillendirilerek birçok yeni düzenlemeler getirilmiştir.

 

Düzenlenecek eğitim çalışmalarında katılımcılara,

- Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar,

- Gıdadaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar,

- Personel, işyeri ve ekipman hijyeni,

- Temizlik ve dezenfeksiyon,

- Fırınlarda hijyen ve sanitasyon,

- Fırınlarda iyi hijyen uygulamaları,

- Gıda zehirlenmeleri,

- Ekmek ve ekmek çeşitleri mevzuatı, gibi konularında bilgiler verilecektir. Bu eğitim sonunda sınav yapılacak ve sınavda başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecektir\" şeklinde konuştu. (Veysi Siyah - İLKHA)