Riyad Makaev/Dış Haberler

Rusya Federasyonu Hükümet Başkan Yardımcısı Aleksander Novak, Kazakistan Başkan Yardımcısı Kanat Bozumbayev ile bir araya geldi. enerji alanındaki etkileşimlere özel önem verilen bu toplantıda ülkelerin temsilcileri mevcut petrol ve petrol ürünleri, doğal gaz taşımacılığının yanı sıra enerji endüstrisindeki ilişkileri değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı, yakıt ve enerji kompleksindeki Rus-Kazak ortaklığının, hem ikili hem de çok taraflı rejimlerde ilerleyen, uzun vadeli güvenilir karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği sistemi üzerine inşa edildiğini vurguladı.

Novak, "Kazakistan ile güçlü ekonomik ve enerji bağlarımız var, gösterge niteliğindeki dengeler içinde olan doğal gaz, petrol, kömür ve petrol ürünlerinin tedariki ve transiti konusunda uzun vadeli anlaşmalar geliştiriyoruz.", dedi.

Novak, bugün Kazak petrolünün dış pazarlara geçişinin Rusya Federasyonu üzerinden devam ettiği, Rus petrolünün Kazakistan topraklarından Çin'e taşındığı kaydedildi. Gazprom, tüketicilere düzenli olarak gaz tedarik etmekte ve Orenburg gaz işleme tesisinde Karaçaganak sahasından gelen yakıtın işlenmesi konusunda “KazMunayGas” ile işbirliği yapmaktadır. Hazar Denizi'ndeki Merkez yatağının incelenmesi için üretim oluşturulmuştur, dedi.