Adana’nın bereketli topraklarında yetişen ve tescillenen karpuz, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, kentte bu yıl karpuz ekiminin yaklaşık 110 bin dekarda gerçekleştiğini belirterek İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

 

Dekara 3-10 ton verim alındığını belirten Tekin, "Erkenci karpuzlarda rekoltemiz biraz daha düşük oluyor. Hasadın ortalarına ve sonlarına doğru üretimimiz dekara 5-10 ton.İlk hasatta karpuz fiyatları 3,50-4 lira arasında seyrederken, tüketim azlığından dolayı fiyat 35-55 kuruşa düştü. Bu, üreticinin maliyetlerini tam karşılayamamakta. Bunun ana sebeplerinden birisi Orta Anadolu ve İstanbul'da havanın serin gitmesi ve tüketimin az olması. Aynı zamanda pandeminin neden olduğu otellerin ve toplu tüketim yerlerinin açık olmamasından karpuz tüketimi az olmakta. Aslında geçen yıla göre karpuz üretimimizde çok değişiklik yok. Geçen yıl 120 bin dekar ekim alanı varken, bu yıl 110 bin dekara düşmüş olmasına rağmen fiyatlar bu şekilde seyrediyor" diye konuştu.

Kentin karpuz ihracatına da değinen Tekin, salgından çiftçilerin de etkilendiğini belirterek, "Son zamanlarda önemli gelişmeler olmaya başladı. İhracatımız başladı ve günden güne artmakta. İnşallah bu ihracat hızlı bir şekilde devam eder ve karpuz fiyatları normal seviyesine gelir. Yani kilogramı 1 lira civarında da olsa üreticimizi kurtarır. Bunun da kısa sürede bu noktaya geleceğini düşünüyorum. İnşallah üreticimizi sevindirecek haberleri kısa zamanda paylaşırız ve üreticimizin yüzü güler diye ümit ediyoruz. Salgının etkilerini çiftçilerimiz fazlasıyla hissetti." ifadelerini kullandı. (İLKHA)