Sadece Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen ve dünyada eşi benzeri bulunmayan kız çiçeği florasından elde edilen Anzer Balı, birçok hastalığın tedavisinde önlenmesinde alternatif tıp yönteminde ilaç olarak kullanılır. hziran ayının ilk haftasıyla birlikte Anzer yaylasında karlar erimeye başlar ve müthiş bitki örtüsü açığa çıkar. Haziran ayından ağustosun ortalarına kadar arılar bu eşsiz çiçeklerin özlerini toplayarak peteklerde biriktirir ve eşi benzeri olmayan Anzer Balı ortaya çıkar.

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylasında ağaç yetişmez bu sayede Anzer balının içerisinde sadece o bölgede yetişen çiçeklerin özleri bulunur. İçerisinde bu çiçeklerin polenlerinden başka polen bulunan ballar gerçek Anzer Balı değildir. Anzer balının gerçek olup olmadığı ancak yapılan bal analizleri sonucu ortaya çıkar.

40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda balın içindeki enzimler ve polenler etkisiz hale gelir. Bu nedenle Anzer balı soğuk sağım yapılarak üretilir. Böylece balın içindeki sağlıklı maddeler yol olmaz. Tam bir şifa deposu olan Anzer balı, fazla tüketilirse bal tutması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Anzer balı diğer ballar gibi kahvaltıda tüketilebilen bir bal değildir. Bilinçli olarak her gün belli bir miktar tüketildiğinde birçok hastalığın vücuttan atılmasında etkilidir.

Anzer Balı Faydaları

Her derde şifa olan Anzer balının faydaları saymaklar bitmez. Alternatif tıpta ilaç olarak kullanılan Anzer Balı:

Anzer Balı Nerede Yetişir

Çiçek ballarının en iyisi olarak bilinen Anzer balı, doğanın insanlara bir armağanıdır. Kokusu, düşük glikoz oranı, tadı ve vücuda olan faydalarıyla en çok tercih edilen ballar arasındadır. Rize’nin en güzel yaylalarından biri olan Anzer Yaylası, birçoğu endemik tür olan 400 den fazla çiçek çeşidi ile kaplıdır. Anzer yaylasında arılar bu özel çiçekleri dolaşarak öz suyunu toplar ve bal haline getirir. Böylece altın değerindeki Anzer balı ortaya çıkar.

Alman ve İngiliz botanik uzmanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda sadece Anzer’de yetişen yaklaşık 70 farklı çiçek türü bulunmuştur. Arılar üç mevsim bu çiçeklerin polenlerini kovanlarda biriktirir. Anzer balını özel kılan hem bu nadide çiçeklerin varlığı hem de bölgede bulunan arıların cinsidir. Bu iki özellik bir araya geldiğine her derde deva olan Anzer balı ortaya çıkar.

Anzer Balı Diğer Ballardan Neden Farklı

Anzer balını önemli kılan özel çiçeklerden yapılmasının yanı sıra; balı yapan arıların da özel olmasıdır. Anzer Balı sadece Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan ve yorulmaz işçiler olarak adlandırılan Kafkas arıları tarafından yapılır. Nesli tükenmekte olan Kafkas arıları, çalışkanlığıyla bilinir ve soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Bu sayede yaylaların soğuk hava koşullarında bile bal üretmeye devam eder. Anzer Balı’nın diğer ballardan farkı, rengi, tadı ve şeker dengesi ile öne çıkar. Diğer ballarda olmayan kendine has kokusunu endemik çiçeklerde bulunan ve çiçeklerin kokmasını sağlayan aromalı volatil yağından alır. Toplanan polen ve yağların sadece bir miktarı bala çevrilir ve bu miktar nektarların içindeki şeker konsantresine bağlıdır.

Organik anzer balı satın almak için https://www.rizeorganikbalevi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.