Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, direksiyon sınavlarında değerlendirme kriterlerini değiştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Küçük yaptığı açıklamada, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmelik Taslağı ile birçok yenilik getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Taslakla direksiyon sınav süresinin 15 dakikadan 30 dakikaya çıkarılacağını anlatan Küçük, direksiyon sınavındaki kontrolleri de artıracaklarını belirtti.

Direksiyon sınavlarının daha titiz yapılacağını dile getiren Küçük, teorik ders saatlerinin de azaltılmasının planlandığını bildirdi. Avrupa`da en fazla teorik dersin 63 saatle Türkiye`de uygulandığını ifade eden Küçük, yapılacak düzenleme ile bunun 30 saate indirileceğini Avrupa Birliği ortalamasının ise 27 saat olduğunu hatırlattı.

Direksiyon sınavda kullanılan formu da değiştireceklerini ifade eden Küçük, şunları kaydetti:

"Mevcut formla sınavdan kalmak biraz zor gibiydi. 30`dan fazla eksi puan alınması durumunda kalınıyor. Örneğin aracı çalıştırma, harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyorsa, emniyetli ve rahat kalkış yapamaması durumunda iki puan düşüyor. Bu çok önemli bir ayrıntı. Bu hatayı yapan bir sürücüden forma göre sınav yapıcılar ancak iki puan düşebiliyordu. Şimdi AB standartlarına uygun bir düzenleme ile hazırladığımız yeni formda aynı madde, aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyorsa sınavdan kalıyor. Önemli bir hata yapılması durumunda sınavdan geçememiş oluyor. Mevcut uygulamada ise sürücü belgesini almamak için en az 5-6 büyük hata yapması gerekir."

PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ ALINACAK

Sürücü kursları müfredatında da yenilik yapacaklarını belirten Küçük, "Motorun içi ile ilgili bilgileri tamamen çıkardık. Gereksiz bilgilerdi. İnsanlara gerekli olan bilgileri koyduk. Günümüzün şartlarına uygun bir müfredat yaptık" dedi.

Sınavı yapan öğretmenleri daha sık eğitime alacaklarını söyleyen Küçük, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde yine önemli bir değişiklik düşünüyoruz. Sürücü kurslarında görev alacak olan usta öğreticilerin yani eğiticilerin yüksekokul mezunu olma şartını getiriyoruz yeni taslakta. Mevcut durumda, daha önceki yıllarda, ilkokul mezunu arkadaşlarımızdan bile vardır, hakları korunmuş devam ediyor. Son yönetmelikte lise mezunu olması gerekiyordu. Onların da haklarını korumuş olacağız ama bundan sonra usta öğretici olarak görev almak, bizim kurslarımıza katılmak isteyenler muhakkak yüksekokul mezunu olacak."

Taslakla ilgili tüm paydaşların görüşlerini alacaklarını belirten Küçük, daha sonra yapacakları değerlendirmenin ardından yönetmeliğe son şeklini vereceklerini belirtti.

SİMÜLATÖR VEYA PİST ALANI

Yönetmelikle daha titiz sürücü eğitiminin verilmesini hedeflediklerini kaydeden Küçük, "Adayların bu işi bilerek belgelerini almalarını istiyoruz" dedi.

Taslakla pist alanları konusunda da değişikliğe gideceklerini belirten Küçük, "Bunu alternatifli hale getiriyoruz. Sürücü kurslarının ya pist alanı olacak ya da sürücü eğitimi verecekleri simülatörleri zorunluluğu getiriyoruz" diye konuştu.

Temel eğitimini pist alanı veya simülatörde alınmasının ardından B sınıfı için 12 saatlik akan trafikte eğitimi zorunlu hale getireceklerini söyleyen Küçük, adaylarının gece de direksiyon eğitimi alacaklarını kaydetti.

Direksiyon sınavlarının yapıldığı alanları da değiştireceklerini bildiren Küçük, "Şu anda sınav süresi 15 dakika olduğu için daha küçük alanlarda sınav yapılıyor. Sınav süresi taslakta 30 dakikaya çıktığı için süre uzun olduğu için daha farklı yerlerde araç kullanarak belge almaya çalışacaklar" dedi.