Eski Nissan Motor Co. Başkanı Carlos Ghosn'un 2019 yılında Japonya'dan kaçmasına yardım etmekle suçlanan iki Amerikalı, Pazartesi günkü mahkemedeki ilk duruşmada suçlarını kabul ettiler.

60 yaşındaki eski Yeşil Bereli Michael Taylor ve 28 yaşındaki oğlu Peter, vergi kaçırma suçlamalarından yargılanan Ghosn'un Japonya'dan kaçmasına yardım ettiklerini daha önce kabul etmişti.

Yerel basında çıkan haberlere göre, mahkeme yargıcı sanıklara Tokyo Savcılığı tarafından sunulan suçlamalarla ilgili itirazlarının olup olmadığını sordu. Baba-oğul suçlamaları kabul ederek "hayır" yanıtını verdi.

Kaçış için 1,3 milyon dolar aldılar

Savcılık iddianamesine göre iki ABD'li, Ghosn'a kaçışında yardım ettikleri için 1,3 milyon ABD doları aldıkları gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecekler.

Ghosn, ilk olarak Nisan 2019'da yurtdışına seyahat yasağı, telefon ve bilgisayarlara sınırlı erişim ve ev hapsi gibi koşullarla kefaletle serbest bırakıldı.

Büyük bir kutuya koyarak kaçırdılar

Kefalet kapsamında ülkeyi terk etmesinin yasak olması nedeniyle Ghosn'u büyük bir kutuya koyarak Kansai Havaalanında güvenliği de geçerek getiren Taylor ailesi, özel bir jetle Türkiye'ye getirildi.

Önce İstanbul'a getirildi ardından Lübnan'a götürüldü

29 Aralık 2019'da İstanbul’da Atatürk Havalimanı’na inen Carlos Ghosn, birkaç saat sonra ise aynı jetle ya da başka bir jetle Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçtu.

Japon savcıların talebi üzerine Taylor ailesi, 2020 yılında ABD makamları tarafından Massachusetts'te tutuklandı. Ardından Japonya'ya teslim edilen Taylor ailesi, Ghosn'un daha önce tutulduğu Tokyo'daki hapishaneye bırakıldılar.

Şirket fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

Brezilya, Fransa ve Lübnan vatandaşlığına sahip olan Ghosn, maaşını yıllardır eksik bildirmek ve şirket fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

Ghosn, şirket içindekilerin kendisine komplo kurduğunu iddia ederek tüm suçlamaları reddediyor.

Lübnan resmiyette Ghosn'u iade edemiyor

Japonya, Lübnan'ın Japonya ile suçlu iade anlaşması olmadığı için Ghosn'u Interpol'ün yardımıyla tutuklamaya çalışıyor.

Bu, Ghosn'un Lübnan kabul etmeden Japonya'ya yasal olarak iade edilemeyeceği anlamına geliyor.

İstanbul'da 5 kişi tutuklanmıştı

Ghosn'un İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçırılışı o dönem dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı.  

Ghosn'un İstanbul üzerinden kaçışı için yardım ettiği gerekçesiyle 5 kişi 3 Ocak 2020'de tutuklanmıştı. (İLKHA)