Koza Altın tarafından Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara (Molla Qere) köyünde bulunan altın madeni tesisinin temeli atıldı.

Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Mollakara'da Koza Altın tarafından piyasa değeri 1.2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2.8 milyon dolar olan 3.5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini müjdesini verdi.

 

"Altın üretimi konusunda ülkemizin gücüne güç katmış olacak"

"Bugün temelini atacağımız bu tesisin hem Ağrımız hem ülkemiz ekonomisi için çok büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatmak istiyorum." diyen Bakan Varank, "160 milyon dolarlık bir yatırımla tamamlanacak. Altın üretimi konusunda ülkemizin gücüne güç katmış olacak. AK Parti iktidarından önce Ağrı yatırımda geri plana atılmış illerden biriydi. Son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla bölgemiz ve şehrimizin makus talihi geri çevirmiş olduk. Sanayi Bakanlığı olarak biz de Ağrı'da önemli işlere imza attık, bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. 41 milyon liralık yatırımla OSB'mizi tamamlayıp yatırımcılarımızın hizmetine soktuk. 35 milyon liralık yatırımla sanayi sitesi sayımızı 2'ye çıkardık. Yakın zamanda Van ve Urfa'da uygulayıp çok önemli sonuçlar elde ettiğimiz tekstil kent uygulamasını da Ağrı'da uygulamak istiyoruz. Ağrı'da son dönemde güzel bir havanın oluştuğunu da takip edebiliyoruz. İşte bugün bir yatırımı daha şehrimiz ile buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu ortamın en başta İstanbul'a örnek olmasını temenni ediyorum. Yatırım düşmanı bir muhalefet anlayışı ile karşı karşıyayız. İstanbul'da temel atmama töreni yapıyorlar. Dünyada herhalde temel atmama töreni yapan başka yönetici olmamıştır." ifadelerini kullandı.

"Madencilik sektörü ekonomini geneli için büyük bir çarpan etkisi oluşturan bir sektör"

Bakan Varank, "Madencilik sektörü ekonomini geneli için büyük bir çarpan etkisi oluşturan bir sektör. Sürdürülebilir kalkınmamıza da etkisi oluyor. Biz de büyüyen ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılamak için madencilik sektörünün gelişimine önem veriyoruz. Son dönemde denizlerimizde yürüttüğümüz hidrokarbon aramaları sektörümüzün başarısını ortaya koyuyor. 2021 yılından bu yana madencilik alanında 53 milyar liralık yatırım için 3 bin belge düzenledik. Madencilik sektörümüzdeki girişim sayısı üretim ve katma değerde görülen büyük artış uygulamaya başladığımız politikaların meyvelerini verdiğini gösteriyor." dedi.

"Proje doğrudan 500 dolaylı olarak 2 bin vatandaşımıza istihdam imkanı sağlayacak"

Varank, "2000'lerin başında 1 gram altın üretemeyen Türkiye gelinen noktada 18 aktif madende 42 ton altın üretti. Proje doğrudan 500 dolaylı olarak 2 bin vatandaşımıza istihdam imkânı sağlayacak. İnşallah 2022 yılının son çeyreğinde burada altın dökümünü Sayın Cumhurbaşkanımızın uğurlu elleri ile yapmak istiyoruz. Tesisin ekonomik ömrünü tamamlanmasından sonra arazinin doğaya kazandırılma çalışmaları da hayata geçirilecek. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) kayyum olarak yer aldığı Koza Altın, Ağrı'nın Diyadin ilçesi Mollakara köyünde altın madeni tesisi için toplam 160 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor." şeklinde konuştu.

Bakan Varank son olarak şunları söyledi:

"İşleme tesisinin de olacağı madende ilk altın dökümünün 2022 yılının son çeyreğinde yapılması hedefleniyor. 500 kişinin doğrudan istihdam edileceği işletmede, dolaylı istihdamın 2 bin 300 kişiye ulaşması bekleniyor." (İLKHA)