Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya’daki tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunları yerinde dinlemek üzere, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde ve Malatya Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen Malatya İli Tarım Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısına katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit’in açılış konuşmasının ardından, konuşan Bakan Yardımcısı Tunç, zor bir döneme girildiğini, küresel iklim değişikiliğinin ülkedeki etkilerini, bundan sonraki yıllarda da muhtemelen yaşamaya devam edeceklerini belirtti.

Tunç “Hasat dönemine giriyoruz. Bazı yerlerde hasat başladı, bazı yerlerde de başlamak üzere. Bilhassa hububat ve bakliyat hasadı başladı. Meyvelerle alakalı da hasat başlamak üzere. Bu açıdan bölgede hem sizlerle görüşüp sizin beklentilerinizi, talep, isteklerinizi ve tavsiyelerinizi almak, ayrıca bizim yapmamız gereken ama yapmakta geciktiğimiz konular varsa onları sizlerden dinlemek ve önümüzdeki dönemle alakalı neler yapabileceğimizi, beklentilerinizin ne olduğunu sizlerden dinlemek için huzurlarınızdayım.” dedi.

 

“Kuraklık Doğu Anadolu, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi’nde çok etkili oldu”

Bu yıl anormal bir yıl yaşadıklarını kaydeden Tunç, şöyle devam etti: “2 konu üst üste geldi. Birincisi pandemi gibi bütün dünyayı ve bizi de çok etkileyen bir küresel salgın yaşıyoruz. Bu bütün faaliyetlerimizi ve birçok sektördeki çoğu faaliyeti menfi olarak etkiliyor. İkinci bir konu da küresel bir problem ama en çok bizim bölgemizi, Anadolu’yu etkileyen kuraklık krizi. Daha ziyade Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’nde çok etkili oldu. Kuraklığın getirdiği sonuçları beraberce analiz edeceğiz ve önümüzdeki dönemlerle alakalı hangi tedbirleri almamız gerektiğini istişare edelim diye geldik. Malatya’daki projelerimiz ne aşamada, nasıl gidiyor, bu projelerle alakalı sonuçları ve etkilerini beraberce değerlendirmek istiyoruz. Önümüzdeki dönem hangi projelere ihtiyaç var, hangi projeleri talep ediyorsunuz, hayata geçecek projeler var bunları beraberce değerlendirmek istiyoruz. Sonuç itibariyle ülkemizin gıda arz ihtiyacını sağlamakla ilgili bir mükellefiyetimiz var. Bu mükellefiyeti ve bu planlamayı yapmak üzere sizlerle yakın çalışmaya ihtiyacımız var. Bu konuda beraberce bu tespitleri ve planlamaları yapmaya çalışalım. Sorun olanları tespit edip bunları gidermeye çalışalım.”

“Küresel iklimin ülkemizdeki etkilerini bundan sonraki yıllarda da muhtemelen yaşamaya devam edileceğiz”

Zor bir döneme girildiğini, küresel iklimin ülkedeki etkilerini bundan sonraki yıllarda da muhtemelen yaşamaya devam edileceğine dikkat çeken Tunç, “Dolayısıyla bunun ön hazırlığını yapmak üzere, aslında yıllardır hazırlıklar yapılıyor ama, şimdi kendisini ciddi hissettirmeye başlayınca tedbirlerin daha da ciddiyetle ele alınması ihtiyacı hasıl oluyor. Bu noktada bunu da beraberce tartışalım. Sizlerden beklenti ve taleplerinizi alıp, değerlendirelim istiyoruz. Malatya’daki tarımsal hasılayı daha nasıl büyütebiliriz, halkımızın, milletimizin refahını daha nasıl artırabiliriz, bu konuyu hep beraber tartışacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talimatı olmuştu. Cumhurbaşkanımız, ekilmedik bir karış toprak dahi bırakmamak gibi bir görevle bizi sorumlu tuttu. Sadece Bakanlığı değil, STK’larımızı da görevlendirdi. Dolayısıyla bir karış toprağı boş bırakmamak üzere bütün topraklarımızı, arazilerimizi nasıl işleyebiliriz, bu arazilerimizi nasıl suyla buluşturabiliriz ve kamu kaynaklarından vatandaşlarımızı daha nasıl yararlandırabiliriz, konularını beraberce tartışacağız. Ümit ediyorum ki, verimli bir çalışma olacak.” diye kaydetti.

Toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Yıldız, Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İhsan Tursun, Arıcılar Birliği Başkanı Ali Çolak, Tarım Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü Murat Tunç, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ve Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ergin Günaydın katıldı. (İLKHA)