Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı bir köyde yapılan etkinliğe Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, bazı kurum müdürleri, muhtar ve köylüler katıldı.
Keklik bırakma esnasında kısa bir konuşmaya yapan İl Müdürü Mehmet Gün, “Eğer doğa içerisindeki bir varlık azalırsa diğerinin çoğalmasına neden olacaktır. Şu anda özellikle süne ekiplerimiz 4 aydır sahada ve kuraklıktan ötürü şu anda hastalık ve zararlar çoğalmış durumda. Yaptığımız tespitlerde özellikler çiftçilerin ilaçlama yapmalarına rağmen özellikle sünenin çoğaldığını gördük. Bu da doğada sünelerle beslenen diğer canlıların olmamasından kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.
“Kekliklerin üzmemesiyle kimyasal bir mücadeleye gerek kalmayacak”
Gün, “Yaptığımız tespitlerde özellikle kekliğin, bu konuda süne ve tarıma zarar veren diğer hayvanlara karşı baş düşman olduğunu ve mücadele ettiğini gördük. Bizler de Tarım İl Müdürlüğü olarak ileriki yıllarda tarımda kimyasal bir mücadeleye gerek kalmadan bu keklikleri doğaya salarak faydasını göreceğiz. Beşiri ve Gercüş ilçelerimiz olmak üzere toplamda 8 köyümüzde sulak yerlere yakın olmak üzere 400 tane keklik bıraktık. Çiftçilerimizin de doğaya bırakılan kekliklere sahip çıkacağına inanıyorum. Doğaya bırakılan kekliklerin üremesiyle hem sünelerin ününe geçmek hem de doğadaki dengeyi sağlamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kekliğin doğaya birçok faydası var”
Köy Muhtarı Mehmet Şirin Özcan ise kekliklerin köylerinde bırakılmasından memnun olduklarını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti. Özcan, şunları söyledi:
“Batman İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde köyümüze gelip doğaya keklik bıraktılar. Kekliğin doğaya faydası çoktur. Keklik özellikle tarlalara zarar veren süne, kene gibi birçok hayvana karşı çok iyi ve faydalıdır. Bu sene kurak geçtiğinden dolayı tarlada süne çok, bu nedenle köyümüzde keklik bırakıldı. Bundan dolayı çok sevindik ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi. (İLKHA)