Geçen 24 Mart Pazar günü tüm yurtta üniversiteye girişin ilk etap sınavı olan YGS yapıldı. Sınavın ardından soruların tek tek incelediklerini belirten Konya`daki Sistem Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, zümre kurulunun yaptığı inceleme matematik bölümündeki 30`uncu sorunun hatalı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

30`uncu sorusunun bir abaküs sorusu olduğunu belirten Atalay, şunları söyledi:

"30`uncu soru, `Yeterince uzun beş çubuktan oluşan bir abaküs verilmiştir. Abaküste; sırasıyla 1`inci çubuğa 1 adet, 2`nci çubuğa 2 adet ve benzer biçimde diğer çubuklara da numarası kadar boncuk takılıyor. Böylece birinci tur, şekildeki gibi tamamlanıyor. Daha sonra başa dönülüp 1`inci çubuğa 6 adet, 2`nci çubuğa 7 adet ve benzer biçimde diğer çubuklara da bir önceki çubuğa takılanın fazlası kadar boncuk daha takılıyor. Her tur sonunda 5`inci çubuktaki sayısının bir fazlası 1`inci çubuğa takılarak turlara devam ediliyor. Buna göre, takılacak olan 220`nci boncuk hangi çubukta yer alır?` şeklindedir. ÖSYM, cevabı birinci çubuk olarak değerlendirip `A` şıkkını doğru cevap olarak kabul etmektedir."

 

Doğru cevabın `A` şıkkı olmadığını belirten Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"3`üncü turda 1`inci çubuğa 11 boncuk yerine 16 boncuk takılmalıdır. Çünkü 5`inci çubukta artık 15 boncuk vardır. Yani 1`inci turda 5`inci çubuğa 5 boncuk, 2`nci turda ise 10 boncuk takılmıştır. 3`üncü turda artık 5`inci çubuktaki boncuk sayısı 15 olduğu için 3`üncü turun başında 1`inci çubuğa takılacak boncuk sayısı 15+1 16 olacaktır. Bundan dolayı doğru cevap 3`üncü çubuk olur `C` şıkkı doğru cevaptır. ÖSYM`nin bu soruyu yeniden gözden geçirmesi gerekir ya doğru cevabı `C` olarak kabul edecek ya da muhtemelen soru iptal edilebilecektir" diye konuştu.

DHA