Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, önceki gün katıldığı televizyon programında anadilde eğitim meselesinin pedagoji konusu olduğunu belirtti.
Ana dilde eğitim talebinin siyasetçilerin konuşacağı bir iş olmadığını savunan İnce, "Herkes haddini bilsin." dedi ve şu sözleri sarf etti:
Anadile eğitim konusu önce eğitimcilerin konuşacağı bir iş. Onlara oy kazandırmak için Kürt çocuklarını ziyan ettirmeyeceğiz. Önce onu doğru tartışacağız, pedagojik tartışacağız. Bu anadilde eğitim konusu gazetecilerin, siyasetçilerin oy devşirmek için konuşacağı bir konu değil. Kürt çocuğu benim de çocuğum, hepimizin çocuğu, onlar bu memleketin evladı. Uzman olmayan kişiye, üç siyasetçiye, iki gazeteciye bu ülkenin çocuklarını heba ettiremeyiz. Önce pedagojik tartışacağız. Bir politikacı yapacağı işte önce bilime uygun mu diye bakar, sonra hukuka uygun mu diye bakar, sonra vicdana uygun mu diye bakar, sonra dünya görüşüne uygun mu diye bakar. Padagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu. Neden değil? Bu çok uzun bir tartışma. Ama şöyle, fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek, çocuğa şu demektir, 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapama, sen Hakkari'de kal' demektir. Bunu o çocuklara yapamayız.
Daha önce anadilde eğitimi savunmuştu
Muharrem İnce'nin bu ifadeleri daha önce anadilde eğitimi destekleyen açıklamalarını hatırlattı.
Muharrem İnce 2010 yılında ise Ünal Özmen’e verdiği bir demeçte Kürtçe’nin okullarda öğretilmesinde bir sakınca olmadığını ifade etmişti.
İnce, yine Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi katıldığı bir mitingde "Herkese 3 dil öğreteceğiz. Bir Türkçe, iki anasıyla konuştuğu dil, üç evrensel bir dil." ifadelerini kullanmıştı.
İnce'nin sözleri tepki çekti
İnce'nin sözlerine çok sayıda Kürt siyasetçi ve aydın ve vatandaşlar tepki gösterdi. Yazar Roni Aydın Dere, İnce'nin kadim Kürt diline hakaret ettiğine dikkat çekerek "Bu bir halka dönük ırkçı ve faşizan bir zihniyettir." dedi.
Bazı sosyal medya kullanıcıları da Kürtçe'nin barındırdığı kelime haznesiyle dünyanın en zengin 9'uncu dili olduğunu ve Kürtçe yazılan eserleri hatırlattı.
Bir kullanıcı da, "Türkiye’de binlerce aile, okul öncesi eğitimde çocuklarına yabancı dil eğitimi aldırmak için canla başla uğraşıyor. Mesele anadilde eğitim olunca mı pedagojiye uygunluk arıyorsunuz ? Lütfen çocukları bu tür kirli düşüncelerinize alet etmeyin." ifadelerine dikkat çekti.
Mehmet Emin Vural da "Kürtçe anadilde eğitim pedagojiye göre uygun değil diyor! Çocukların duygusal, zihinsel sosyal v.s olarak geliştirmenin adı olan pedagoji bilimi eğitim dili söz konusu Kürtçe olunca olmazmış. Bu efendiye göre pedagoji bilimi bile tekçi, inkarcıdır. Kendisi gibi!" ifadelerini kullandı. (İLKHA)