Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşme talebine olumlu yanıt verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, BAE'nin farklı kanallardan Türkiye'ye olumlu mesajlar gönderdiğini söyledi.
Amerika ile ilişkilere değinen Çavuşoğlu, ''Amerika ile aynı sorunlar üzerinden görüş ayrılıkları devam ediyor. FETÖ, PKK'ya yapılan yardımlar ve bu sene ek olarak Ermeni soykırımı meselesi ilişkileri olumsuz etkiledi.
Ancak yeni yönetimin, daha iyi diyalog ve işbirliği içerisinde olmak istediğini görüyoruz. Kendilerine "fikirdaş ülkeler toplantısı mı olur küçük Astana mı olur bunu yapabiliriz" dedik. Bu konuda İngiltere ve Fransa ile de görüştük.
Afganistan konusu ilişkilerimizde bir diğer konu. ABD buradan çekilme kararı aldı. Bu misyonun direği ABD'ydi. Çekilme başladı. Beraber Afganistan'a nasıl destek verebiliriz bu konu hakkında görüşüldü. Hem NATO çatısı altında hem de ABD ile görüşmeler yapıyoruz. Şu ana kadar ABD'den 2 heyet geldi. MSB ve istihbaratımız ile görüşmeler oldu. ABD'ye S-400 konusu dahil sorunları nasıl halledeceğimize ilişkin önerilerimizi Brüksel'de zaten ilettik. Bir non-paper verdik. Ayrıca teknik düzeyde NATO'nun başkanlık yapacağı bir çalışma grubu oluşturma teklifimiz önceki hükümet ve yeni hükümet tarafından kabul görmemişti. Biz bunun neden olduğunu biliyoruz, çünkü bu iddiaların gerçek olmadığını kendileri de biliyorlar. (S-400'lerin NATO uyumlu olmadığı konusundaki iddialar.) Biz de "teknik konuda kabul etmediniz, siyasi olarak bir çözüm bulalım" dedik. Siz sağlayamazsanız belki başka yerden alırız, biz müttefikiz ama 10 senedir sizden bunları alamadık ve İhtiyacımız var dedik." dedi.
S-400'ler ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, Biz başından beri Ruslara da söyledik, yüzde 100 bizim kontrolümüzde olacak. Bu nedenle birçok teknisyeni Rusya'ya gönderdik. Herhangi bir Rus askeri Türkiye'de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden teklifi kabul etmemiz mümkün değil.'' ifadelerini kullandı.
Suriye seçimleri ile ilgili soru üzerine konuşan Çavuşoğlu, "Suriye'de seçimler şeffaf değil, demokratik değil. Rusya'dan başka da tanıyan olmadı. Suriye'de bir an önce Anayasa Komisyonu ve yeni anayasanın hazırlanıp ülkenin gerçek anlamda bir seçime gitmesi lazım. tek çıkar yol bu.'' dedi.
Mısır ile normalleşme adımları ile ilgili ise, "Mısır ile birbirimizin aleyhine olmama durumunda zaten anlaşmıştık. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda Mısır bizimle anlaşma imzaladığı zaman çok daha fazla alana sahip olacak. Gelecek dönemde büyükelçiler karşılıklı atanabilir. Önümüzdeki dönemde Mısır dışişleri bakanı ile de görüşeceğiz.
BAE'den farklı kanallardan olumlu mesajlar geliyor. Başta onların olumlu olması gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, işgal çetesiyle normalleşme ile ilgili de, ''İsrail ile normalleşme İsrail'in politikalarına ve bunu istemesine bağlı. Netanyahu yönetimi ya da X Y yönetimi, bizim İsrail ile ilişkilerimizin sağlıklı olabilmesi için illegal yerleşimlerin, Kudüs'ün statüsünün ve saldırıların sonlandırılması lazım. İki devletli çözüm için barış sağlanması lazım. İsrail'in barışı tercih etmesi lazım. Eksiden olduğu gibi "barış için oturur konuşup sonra İsrail saldırırsa süreç yine biter." Sağlıklı bir normalleşme olması için Israil'in bunlardan vazgeçmesi lazım. Netanyahu ya da yönetimde kimin olduğu önemli değil değil." dedi.