GAZİANTEP - Hasan Kalyoncu Üniversitesi`nde (HKÜ) düzenlenen `Fransa`nın Mali`ye Askeri Müdahalesi ve Siyasi Çözümler` konulu konferansta konuşan Güney Sudan, Gana ve Nijerya Büyükelçileri, "Eğer askeri birlikler ellerini çekerse Afrika gelişecektir" mesajı verdi.
HKÜ Hukuk Fakültesi Amfisi`nde İngilizce olarak düzenlenen konferansa, Gana Türkiye Büyükelçisi Alhaji Ibrahim Abas, Güney Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi John Gai Yoh, Nijerya Türkiye Konsolosu Edward Sarki katıldı.
İç savaşın nedeni Fransa
Konferansın moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi`nden Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya yaptı. Uzun yıllar Fransa`nın etkisi altında kalan Mali`de çıkan iç savaşın Fransa`nın tekrar fiili müdahalesiyle daha büyük bir çıkmaza girdiğini belirten Gençkaya, Mali`ye Fransa müdahalesi nereye kadar?" diye sordu.
Gençkaya, Fransa`nın bölgede uzun yıllar devam eden etkisi nedeniyle çıkan çatışmaların yapılan yeni müdahalelerle düğümlendiğini vurguladı.
Yoh: Mali`deki sorun çok yönlü bir sorun
Güney Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi John Gai Yoh da konuşmasında, 2012 Kasım ayında Mali`de yapılan askeri darbeyle iç savaşların başladığını belirterek, "Eğer askeri birlikler ellerini çekerse, bu durum Afrika`nın gelişmesine vesile olacaktır. Afrika halkının güvenliği her zaman ön planda tutulmalıdır" diye konuştu.
Nijerya Türkiye Konsolosu Elçi Edward Sarki ise, 2009 sayımlarına göre toplam nüfusu 14 milyon olan Mali`de, geçen yıl Kuzey bölgesinde başlayan hareketlerin Güney`deki bazı bölgelerde birçok masum insanın katledilmesiyle sonuçlandığını ve halen devam ettiğini söyledi.
Sorunun ekonomik, tarihsel, siyasal boyutlarının olduğunu belirten Sarki, Fransa BM, AB gibi siyasi aktörler kadar yoksulluğunda önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Aynı zamanda burada yoksulluk da önemli bir sorun. Aç insanın ne yapacağı belli olmayabilir. Somali örneğinde yaşananlar gibi. Mali`nin birlik ve bütünlüğünün korunması gerekiyor. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki süreç hem Mali`nin bağımsızlığının korunması, hem de Afrika Birliği açısından önemli bir süreç olacak" şeklinde konuştu.
Gana Türkiye Büyükelçisi Alhaji Ibrahim Abas da, Mali`nin geleceğini önümüzdeki seçimlerin belirleyeceğini vurgulayarak, "Mali ne yazık ki 23 yıldır askeri etki altında ve Fransa`dan bağımsızlığını kazandıktan sonra 53 yılda sadece 3 kez demokratik seçim gördü. Bunun nedeni seçilen başkanların tekrardan seçilebilme ihtimalidir. Mali`de eğer yine seçim sonuçları kabul edilmezse bir çatışma ortamı başlayacaktır. Bu yüzden adil bir seçim şart" dedi. (Şefik Mert - İLKHA)