Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü'nün toplum için bir milat kabul edilip sigara ve tütünün bırakma noktasında herkesi duyarlı olmaya davet etti.
Sigara ve tütünün insan vücuduyla birlikte dolaylı olarak suyu kirlettiğini, havayı zehirlediğini ve canlıları birebir ya da dolaylı şekilde yok ettiğini belirterek tabiatın dengesine zarar verdiğini vurguladı.
31 Mayıs'ın 'Dünya Tütüne Hayır' günü olarak belirlendiğini hatırlatan Öger, "Dünya Sağlık Örgütü, sigara ya da tütünden kaynaklı ölüm vakalarını kamuoyuyla paylaşıyor. Buna göre sigara, her sene ortalama 7 milyon insanın hayatına mal oluyor. Bu rakam 1,5 yıldan fazladır Covid-19 salgınında kaybettiğimiz can sayısının iki katıdır. " diye belirtti.
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger
Türkiye'de her yıl ortalama 100 bin insanın tütün kaynaklı hayatını kaybettiği verilerinin mevcut olduğunu dile getiren Öger, "Sigarayla ilgili zararlar ortaya çıkmaya başladı. Her geçen gün sigara, insan vücudunda ciddi manada olumsuz etki bıraktığı biliniyor. Sigara, kanser hastalığı ya da solunum yollarında olumsuzluklarda önemli bir etken olduğu gibi çevreye de zararlıdır." ifadelerini kullandı.
"50 yıl boyunca günlük bir paket sigara içen bir kişi, 1,4 milyon litre suyu kirletiyor"
Yeşil yıldız derneği olarak bu yıl sigara ve ekolojik denge üzerinde biraz daha fazla yoğunlaştıklarını belirten Öger, "Sigaranın sadece insana değil, çevreye de ciddi manada zararı vardır. Örneğin resmi kayıtlara göre 50 yıl boyunca günlük bir paket sigara içen kişinin 1,4 milyon litre suyu kirlettiği belirtiliyor. Yine yılda bir milyona yakın kuş sigara izmaritini yuttuğu için öldüğü de kayıtlarla sabittir. Ayrıca 3 bin paket sigara için maalesef bir ağaç kesilip tabiata zarar veriliyor. Bunlar basit rakamlar değildir." şeklinde konuştu.
Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde ellisinin atılan sigaralardan kaynaklandığını vurgulayan Öger, anız yangınlarına da dikkat çekerek "İçinde bulunduğumuz mevsimde özellikle kasıtlı olarak yakılan anızların haricinde sigara kullananların attığı izmaritten kaynaklı anız yangınları çıkıyor. Mesela Diyarbakır'da geçtiğimiz günlerde atılan bir izmarit 50 dönümlük tarlayı küle çevirmişti. Tabi bu yangınlarda yok olan sadece ağaç, ot ya da mahsul değil, aynı zamanda oralarda yaşayan binlerce canlı da yok oluyor. İnsanoğlu içtiği sigarayla kendine zarar vermekle beraber çevresine de zarar veriyor." dedi.
"Ciddi anlamda irade göstererek; kendimizi ve toplumumuzu bu illetten korumalıyız"
İslami camia müntesipleri olarak sigara konusunda sınıfta kalındığını söyleyen Öger, "Halen sigaranın dini hükmü konusunda bir çıkar yol bulamadık. Ama şu bir gerçek ki günde bir paket sigara içen bir kişi ortalama 15 TL, aylık olarak ise 500 TL'yi geçtiğini biliyoruz. Bu miktar aslında asgari ücretin 5'te biri demektir. Bu minvalde 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nü bir milat olarak kabul edip ciddi anlamda irade göstererek; kendimizi, çevremizi ve toplumumuzu bu illetten muhafaza etmeliyiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)