SİVAS - Uzun yıllardır Sivas`a özgü olarak üretilen Sivas bıçağı, günümüzde yerini çelik ve günlük kullanıma elverişli bıçaklara bıraktı. Sanatkar ustaların elindeki boynuz, uzun süreli işlemelerin ardından bıçak halini alıyor ve bu sanat uzun süre Sivas`ı temsil ediyordu. Sivas bıçağı sanatına ömrünü adamış ustalardan sadece birisi olan Kadir Taşpınar, sanatının kaynağının ahilik geleneği olduğunu söyledi.

 

Uzun zaman önce büyük emek vererek işlemeli ve oluklu kama hançer üretimi yaptıklarını anlatan Emekçi Usta Kadir Taşpınar, \"Çocukluğumdan beri bıçakların arasındayım. Ben dedemden ve ahilik geleneğinden öğrendim bu işi. Ahilik geleneği kazandırdı bu sanatı bana. Fakat artık günümüzde el emeği ürünlere sanata pek saygı duyulmuyor. Bir hançer için üç ay emek veriyoruz. Hançer üzerinde işlemeler yapıyorduk. Artık sahte Sivas bıçağı üretiyorlar. Burada bıçak üreten emek veren insanlara saygısızlık yapıyorlar\" sözleriyle yetkililere sitem etti.

 

Sanatını severek yaptığını söyleyen ancak yeni çırak ve kalfaların yetişmemesi nedeniyle bıçakçılık sanatının kaybolmaya yüz tuttuğunu öne süren Usta Taşpınar, \"Artık bu mesleği kimse öğrenmek istemiyor. Zaten çırak ve kalfa da yetişmiyor. Bıçak sanatı zaman ve emek isteyen bir iştir. Günümüzde gençler sanatı ve zamanı pek kıymetli görmüyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu işe ve sanata kıymet versinler ve sahip çıksınlar artık\" şeklinde konuştu. (Veysi Siyah - İLKHA)