Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü (KHGM) tarafından 17 Mayıs tarihinde ‘Covid-19 Pandemisi Nedeniyle Sağlık Tesislerinde Yapılacak Ek Ödeme’ başlığı ile bir yazı yayımlandığı anımsatılan açıklamada, sağlık çalışanlarına yapılacak ek ödemelerin güncellenmesine dair KHGM tarafından yapılan düzenlemenin olumlu fakat yetersiz olduğunu ifade edildi.

TEB açıklamasında, “Eczacılar pandemi sürecinde Bakanlık merkezinde, il sağlık müdürlüklerinde, hastanelerde, filyasyon ekiplerinde ayaktan, günübirlik ve yatan Covid-19 hastaları için ilaç tedarikinden ilaçların hastaya özgü bir şekilde hazırlanmasına, hastaya erişiminden akılcı ilaç kullanımı ilkelerine uygun şekilde uygulanması ve izlemine kadar geçen tüm süreçlerde rol oynamaktadır. Ancak bu alanlar KHGM tarafından yayımlanan resmi yazıya göre pandemi çalışma alanında sayılmadığından, yapılan düzenlemeye tabi konu eczacılar açısından değerlendirildiğinde aylık ek ödemelerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı aşikârdır.” denildi.

Ek ödeme katsayılarının değil, özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yapılan kısmi güncellemelerin sorunun çözümüne katkı sağlamadığı gibi benzer nitelikte ve benzer sürede akademik eğitim almış sağlık çalışanları ile eczacılar arasındaki aylık toplam gelir farkını giderek daha da artırmaktadır. Kamu eczacıların beklentileri, yalnızca ek ödeme katsayısının güncellenmesi değildir. Bugün pratisyen hekimin kadro unvan katsayısının 1,20 ve diş hekiminin 1.14 iken eczacı/uzman eczacının katsayısının 0,7 olması ve uzman tabip, uzman diş tabipleri için mesai içi tavan ek ödeme tutarına esas katsayısının 7, pratisyen tabip ve diş tabipleri ile uzman eczacılar için 5, eczacılar için ise bu katsayının 2,5 olması eczacıların hak etmiş oldukları ek ödemeyi alamamasına neden olmaktadır.”

Kamuda çalışan eczacıların kurumlar arası aylık gelir farklarının giderilmesi gerektiği belirtilen açıklamanın sonunda, “Resmi yazı doğrultusunda ek ödeme dağıtımında kadro unvan katsayıları ve mesai içi tavan ek ödeme tutarına esas katsayı değişmeden ek ödeme katsayılarının iyileştirilmesi kamu eczacıları açısından mevcut adaletsizliği ortadan kaldırmamaktadır. Oysa kamu kurumlarında ve hastanelerde diğer sağlık çalışanları gibi özveriyle hizmet üreten meslektaşlarımız palyatif iyileştirmeler değil adil ve hakkaniyetli bir çözüm beklemektedir. Kamu kurumlarında ve hastanelerde çalışan meslektaşlarımızın fiziki çalışma şartları, maaş ve özlük hakları iyileştirilmeli, kamuda çalışan meslektaşlarımızın kurumlar arası aylık gelir farkları giderilmeli, pandemi döneminde artan iş yükü de göz önünde bulundurularak kamuda görev yapan eczacı sayısı artırılmalı, istihdam hastanelerde her 25 yatağa 1 eczacı olacak şekilde planlanmalıdır.” denildi.(İLKHA)