DİYARBAKIR- Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Diyarbakır (Amed)Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu`nun başkanlığında merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi`nde (ÇEMATEM) geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Ağız Diş Sağlığı Hastanesi ve Doğum Hastanesi`nin yöneticileri, Başhekimi ve Merkez İlçe Hastanelerinin yanısıra Diyarbakır`a bağlı Çınar, Çermik, Ergani, Dicle, Hani, Eğil, Lice, Bismil, Silvan Devlet Hastaneleri`nin Hastane yöneticileri ve Başhekimleri katıldı. Toplantıda üç ayrı ana başlık maddesi masaya yatırılarak değerlendirildi.
 
İlk olarak `Hastanelerde yapılan verilerin sisteme düzenli girişlerinin sağlanması` konusu ele alındı. Daha sonra MHRS hizmetlerinin özendirilmesi ve tıbbi, idari mali kriterler değerlendirildi. Ayrıca ÇEMATEM`in çalışmaları ve Terapi Merkezi hakkında tanıtıcı bilgiler verildi.
 
Bir durum değerlendirmesi yapan Kurtoğlu, "Sağlık hizmetleri mesai kavramı gözetmeksizin icra edilmesi gereken bir sektördür. Hizmet sınırının maksimuma ulaşması için iyi bir takım kurmak ve bu takımı iyi yönetmek gerekir. Bulunduğumuz noktayı yeterli görmeyerek, hep daha iyiyi hedeflemek zorundayız. En üst düzeydeki yöneticimizden başlayarak, bütün birimlerimizde görev yapan sağlık personelimiz, bu anlayışla hastalarımıza, hasta yakınlarına ve refakatçilerine yardımcı olmaktadır. Hastane yönetim bilgi sistemi, hastane işletmelerinin muhtelif düzeylerindeki karar alıcılarına yardımcı olmak amacıyla bilgi toplama ve bilgi yayma fonksiyonlarını üstlenen değişik kaynaklardan elde edilen verileri bütünleyebilen bir sistemdir. Bilgi sisteminin işlevi; ait olduğu kuruluşun bilgi taleplerini doğru, zamanında, tam ve uygun biçimde karşılamaktır" dedi.
 
MHRS hizmetleri
Ayrıca Bakanlığın bünyesindeki hastanelerden randevu alımını daha kolay ve hızlı hale getirmek için mobil uygulama başlattığını belirten Doç. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu, kısa adı MHRS Mobil olan Hastane Randevu Merkezi Mobil Uygulamasının, mobil telefonlar ve tabletler için özel olarak tasarlandığını uygulamanın kendisi ve randevu almanın internet üzerinde ücretsiz olduğunu ifade etti.
 
ÇEMATEM çok yönlük hizmet sunuyor
Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi`mizde madde bağımlısı 18 yaş altı çocuk ve ergenlere yönelik yataklı tedavinin, 18 yaş üstü genç, yetişkinlere ise ayakta tedavi hizmetinin çok yönlü olarak sürdürüldüğünü sözlerine ekleyen Doç. Dr Kurtoğlu, "Merkezimizde 18 yaş altı çocuk ve gençlerimiz muayene, tetkik ve tedavi hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Alanında deneyimli ve uzman kadromuz, merkezimizde A`dan Z`ye bütün aşamalarda hastalarımıza gerek tıbbi ve pskilojik ve gerekse moral tedavi unsurlarıyla hizmet sunmakta. Çocuklarımız, tedavilerinin yanısıra sportif aktviteler, resim, müzik, el sanatları, etkinliklerden de yararlanıyorlar. Son derece başarılı olan çocuklarımızın, ileride iyi bir sporcu olarak yetişmelerini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
(Osman İçli-İLKHA)