Covid-19 salgını evleneceklerin de planlarını aksattı. Düğün rezervasyonlarında iptaller ve ertelemeler yaşanmasına neden oldu. Salgın nedeniyle düğün salonları geçici bir süreyle kapatılırken davetli sayısındaki kısıtlama ile nikah merasimleri nikah salonlarında yapılabiliyor. Düğün hayali kuran gelin ve damat adaylarının yanı sıra düğün sektörü de aylardır düğünlerin başlamasını bekliyor. Bu sektörlerin başında ise kuyumcular geliyor.
Salgın ve altın fiyatının yükselmesi nedeniyle satış yapamayan kuyumcular, umudunu 1 Haziran’dan itibaren başlaması planlanan düğün sezonuna bağladı. Düğünlerin iptal edildiği veya ertelendiği bu süreçte kişisel aksesuar alımları neredeyse tamamen dururken parasını değerlendirmek isteyenler ise yatırım amaçlı altına yöneldi.
Altın fiyatlarının yükselmesiyle yatırım amaçlı altın alımının olmaması nedeniyle iş yapamaz duruma gelen kuyumcular, gözünü haziran çevirdi.
Normalleşme süreci ile düğünlerin başlaması gündeme gelirken Gaziantep’teki kuyumcular, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte iptal edilen ve yeni yapılacak düğünlerle birlikte sektörde bir kıpırdama yaşanmasını bekliyor.
Altın fiyatlarındaki yükselişin ve salgın nedeniyle nişan ile düğün merasimlerinin geçici bir süre olarak ertelenmesinin kuyumcu esnafını olumsuz etkilediğine dikkat çeken sektör temsilcileri, genel olarak umutlarını düğünlerin tekrar başlamasına bağlıyor.
Salgın sürecinde satış yapamamaktan yakınan sektör temsilcileri, dört gözle bir an önce ertelenen ve iptal edilen düğünlerin başlamasını bekliyor.
Geçtiğimiz aylara kadar düşük seviyede olan altın fiyatının tekrar yükselmesi evlilik hayali kuranları ve kuyumcu esnafını olumsuz etkilediğine dikkat çeken sektör temsilcileri, evlenecek kişilerin ve esnafın altın fiyatının düşmesinin yanı sıra düğünlerin başlamasını beklediğini dile getirdiler.
Düğünlerin ertelenmesinin tüm sektörlerde olduğu gibi kuyumcuları da olumsuz etkilediğini belirten kuyumcu Erhan Tabur, Covid-19 salgınının hem kuyumcuları hem de düğün yapacakları ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi.
“Düğünlerin başlaması ile birlikte bir hareketliliğin başlayacağını bekliyoruz”
Salgın sürecinden kuyumcu sektörünün de olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Tabur, “Genel olarak pandemiden dolayı ülke genelinde çekilen zorlukların içerisinde bizde bulunmaktayız. Esnaf grubu olarak da bu süreçten en çok zarar görenlerden bir kısmıyız. Kuyumcu esnafı olarak satışlarımızın olabilmesi için düğünlerin başlamasını bekliyoruz. Geçen yıl da bu beklentiler içerisinde sezonu açtığımızda her ne kadar umudumuzu bulamadıysak da bu sene de doğal olarak böyle bir beklentimiz var. Pandemiden dolayı zaten ortalama ay içerisinde sadece 15-20 gün çalıştık. Bu süre de bize yeterli kazanç sağlamadı. Şu anda esnaf kendi yağında kavrulmaya çalışıyor. İnşallah 1 Haziran itibarıyla normalleşme süreci ile düğünlerinde başlaması ile birlikte bir hareketliliğin başlayacağını bekliyoruz.” dedi.
“Sektör hazirandan umutlu”
Salgın sürecinde altın satışlarının daha çok yatırım amaçlı olduğunu ifade eden Mehmet Özzengin ise, “En iyi yatırım aracı altın olduğundan dolayı bu süreçte altın daha çok sadece yatırım amaçlı tercih edildi. Düğünlerin olmaması, altın fiyatlarının da biraz gerilemesi aslında altın alıcıları için güzel bir avantajdı. Altın fiyatının 400 liraya kadar düşmesi bir fırsattı ama maalesef altına pek bir yönelim olmadı. Şu anda altının gramı tekrar 500 bandına yükseldi. Şu anda altın tekrar insanların ilgisini çekiyor ve vatandaş altın alıyor. Şu anda düğünler ötelenmiş durumda, düğünlerin olmaması altın satışlarını zorlaştırıyor. İnsanlar daha çok yatırım amaçlı altın alıyor. Umarız bir an önce düğünlerin başlaması ve yurt dışından gurbetçilerin Gaziantep'e gelmeleri ile birlikte sektörün canlanmasını umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kuyumcular haziran ayını bekliyor”
Umutlarını 1 Haziran’dan itibaren başlayacak olan düğün sezonuna bağladıklarını belirten Cihan Cesur da şunları söyledi:
“Sektörümüz bu süreçten oldukça olumsuz etkilendi. Şu an düğünlerin olmaması ve sadece nikahların belli sayıda davetli ile yapılması altın satışlarımızı çok kötü etkiledi. Bu zaman diliminde ise biz sadece yatırım amaçlı ve ihtiyaç dahilinde altın almak isteyenlere satış yapabildik. İnşallah 1 Haziran sonrası normalleşmeye geçebilirsek düğünler başlayacak. Dolayısıyla altın satışları da başlayacak diye tahmin ediyoruz. Altın fiyatının yüksek olması da satışları olumsuz etkileyecektir ama yine de satışlar şimdiye göre daha iyi olacaktır.”
“1 Haziran’dan itibaren düğünlerin başlamasını bekliyoruz”
Covid-19 salgını gerekçesiyle düğünlere geçici süre yasak gelmesinin kuyumculuk sektörünü negatif yönde etkilediğini ifade eden Enver Babaoğlu da, “Türkiye'de kapanma sürecinde bütün esnafın işi düştü. Bizde kafeterya, lokanta ve benzeri sektörler kadar olmasa da bu süreçten ciddi anlamda olumsuz etkilendik. İnşallah 1 Haziran’dan itibaren düğünler başlarsa, müşterilerimiz de gelirse bir hareketlilik başlar. Çünkü şu anda hiç iş yok. İnşallah işimiz açılır, yüzümüz güler. Allah'tan dileğimiz bir an önce düğünlerin başlamasıdır.” diye konuştu.
“Esnafın umudu düğünlerin başlaması ve gurbetçilerin gelmesidir”
Normalleşme süreciyle birlikte düğünlerin de başlamasıyla sektörün rahatlayacağını belirten Murat Kocaardıç da, “Salgın sürecinde birçok kişi düğününü ertelemek zorunda kaldı. Zaten düğünlerde yasaktı ve sadece nikaha izin veriliyordu. 1 Haziran’dan sonra normalleşme ile birlikte düğünlerin başlaması bekleniyor. 1 Haziran’dan sonra ümit ediyoruz ki işlerimiz açılacak ve altın satışları da başlayacak. Şu anda altın fiyatı biraz yüksek ama yine de satışların başlamasını bekliyoruz. Çünkü esnafın umudu düğünlerin başlaması ve gurbetçilerin gelmesidir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)