Protokol kapsamında restorasyonu gerçekleştirilen kasrın onarımının yanı sıra zemin, kolon, duvar ve kirişleri güçlendirildi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve komuta kademesinin katıldığı açılış töreninde, Akar bir konuşma gerçekleştirdi.
Kalender Kasrı'nın tarihî yapısını koruyarak restorasyonunun gerçekleştirildiğini belirten Bakan Akar, "Bu eserleri orijinal şekline uygun olarak yenilemek ve günümüze kazandırmak çok önemli. Buradaki çalışmalar sayesinde övünçle yerli ve yabancı misafirlerimize gösterebileceğimiz tarihimizden bize gelen bir esinti niteliğindeki bu eser ortaya çıktı. Var olan bir eser yeniden hayat kazandı. Emeği geçen herkese en içten duygularla teşekkür ediyorum." dedi.
Bakan Akar ve komuta kademesinin kurdele keserek hizmete açtıkları Kalender Kasrı'nın tarihi 1605 yılına kadar uzanıyor.
Kalender Kasrı
Kalender Kasrı, Tarabya-Yeniköy arasında yer alır. Abdülaziz döneminde (1866-1875) Mimar Ağos ve Sarkis Balyan'a inşa ettirilmiştir.
Daha önceleri kasrın yerinde 1'inci Ahmet döneminde (1605-1617) Sultanahmet Camii'nin yapımında görev alan bina emirlerinden Kalender Çavuş'un bir sahil sarayı bulunmaktaydı. Ancak bu ahşap saray 17'nci Yüzyılda yıkılmış, şehrin girişlerinin kontrolü ile görevli Bostancıbaşılar için buraya bir kolluk binası yapılmıştır.
3'üncü Ahmet döneminde (1703-1730) ise buraya bir biniş kasrı yapılmış ve çevresindeki bahçe, mesire olarak düzenlenmiştir.
18'inci Yüzyılın ikinci yarısında, 3'üncü Selim zamanında yeniden restore edilmiştir. 2'nci Mahmut'un da en sevdiği mesire yerlerinden biri olan Kalender Kasrı, 1828-1829'da Rus savaşları sırasında, askeri kuvvetleri gayretlendirmek için Sancak-ı Şerif'in buraya getirilmesiyle farklı, ruhani bir kimlik kazanmıştır.
Abdülaziz Han, kendi dönemindeki bütün kasırları batılı tarzda yeniletirken Kalender Kasrı'nı yıktırmış; 2 katlı, kagir, cephe düzenlemesi ve mimari ayrıntılarda eklektik üslupta, iç mekânda geleneksel orta sofalı mimari plana sahip bugünkü yapıyı inşa ettirmiştir.
Abdülaziz Han vefat edince (1876) yapı kaderine terk edilmiş, 1933'te Maarif Vekaleti tarafından alınıp orta okul olarak hizmete açılmıştır.
1939 yılında büyük bir yangın geçiren binanın, yangın sonrası sadece bodrumu, zemin katın duvarları ve balkon sütunları ayakta kalmıştır.
1967 yılına kadar metruk halde olan bina, 1967-1969 arasında, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Cemal Tural'ın emri ile yenilenmiş ve Genel Kurmay Başkanlığı'na bağlı bir dinlenme tesis olmuştur.
1981'de tekrar onarılan yapı, dönemin Cumhurbaşkanı tarafından konaklama amacıyla kullanılmıştır. Sahil yolu yapılırken denizden biraz içerde kalan yapı, bugün Kalender Orduevi'nin bir parçası olarak hizmet vermektedir. (İLKHA)
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, restorasyonu gerçekleştirilen Kalender Kasrı’nın hizmete açılış töreninde “Bu eserleri orijinal şekline uygun olarak yenilemek ve günümüze kazandırmak çok önemli. Var olan bir eser yeniden hayat kazandı.” dedi.https://t.co/CHD3BGf50O pic.twitter.com/7m6UwUdNWj
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 23, 2021