Siirt'in Tillo ilçesi Çınarlısu köyü Erenler mevkiinde bulunan vadinin altında köylülere ait araziler, uzun bir aradan sonra tarımsal faaliyette eski günlerine geri dönmeye başladı.

Doğası, suyu ve zengin coğrafyası ile nar, incir, üzüm, pirinç ve fasulye gibi birçok yöresel ürünün yetiştiği arazide, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Susam üretiminin arttırılması" amacıyla çiftçiye verilen tohumları besmeleyle toprakla buluştu.

 

"Geçmişten gelen geleneksel ürünlerimizi tekrardan canlandırmak istiyoruz"

Doğası, suyu ve zengin coğrafyası ile bölgede iyi ürünler elde edilen tarım arazilerinin bulunduğuna dikkat çeken Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, bölgeye huzurun gelmesiyle birlikte köylülerin tarımsal faaliyetlerine yeniden başladığını kaydetti.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan

Geleneksel ürünlerin üretilmesine desteğin artarak devam edeceğini ifade eden Demirhan, şu şekilde konuştu:

Devlet olarak köylülerimiz arazilerini işlediği sürece onlara olan desteğimiz sürecek. Tarımsal ürün desenini ve geçmişten gelen geleneksel ürünlerimizi tekrardan canlandırmak istiyoruz. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığımızın Siirt için ürettiği projelerden bir tanesi de 'Susam üretiminin arttırılması' projesidir. Köylülerimize susam tohumu desteğinde bulunduk. Çınarlısu Köyü'nde yıllar önce de pirinç, susam, fasulye, nohut gibi geleneksel ürünler üretiliyordu.

Köy muhtarı Hayrettin Beydoğan

"Tarım ve Orman Bakanlığından bu desteklerini devam ettirmesini istiyoruz"

Ulaşımın zorluğu nedeniyle tarlalarına gitmekte sıkıntı yaşadıklarını ifade eden köy muhtarı Hayrettin Beydoğan, "Yolumuz yapılırsa tarlalarımızdan çok güzel üretim gerçekleştireceğiz." dedi.

Beydoğan, "Köyümüzde yaklaşık yüz hane, 500'e de yakın nüfus var. Bu tarlalarda 50-60'a yakın aile de tarımsal faaliyette bulunuyor. Allah'a şükür çok güzel bir huzurumuz var. Daha önce çok sıkıntılar çektik ve arazilerimiz boşta kaldı. Sıkıntılar devlet tarafından giderilince arazilerimizin başına geçtik. Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün desteği ile üretim yapıyoruz. Şu anda da verilen tohum desteği ile susam ekimini gerçekleştirdik. İnşallah iyi bir gelir almayı planlıyoruz. Onun haricinde çeltiğimizi ektik, 3-4 ay sonra hasadını gerçekleştireceğiz. Bu bölgenin nar, üzüm, pirinç gibi çok meşhur bitkileri bulunuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün bu desteklerini devam ettirmesini istiyoruz." diye konuştu.

Abdulaziz Gezen

"Gelirimiz çok güzel ama yolumuz olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz"

Genç yaşından bu yana büyük şehirlerde işçi olarak çalıştığını, şimdi ise kendi memleketine geldiğini ve kendi toprağını ekmeye başladığını ifade eden Abdulaziz Gezen, tek sıkıntılarının yol olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yapmış olduğu desteğin devam etmesini istediklerini belirten Gezen, "Burada nar, incir, üzüm, pirinç, fasulye gibi birçok ürünümüz bulunuyor. Sadece yol sıkıntısı çekiyoruz. Yolumuz uzak, devletten 3 kilometrelik bir yol istiyoruz. Ailem yaya olarak gidip geliyor. Hiç olmazsa yolumuz yapılsaydı arabayla 20 dakikada tarlamıza gidebilirdik. Pat pat ile geldiğimizde 3 saat yol sürüyor. İş yapacak zamanımız kalmıyor. Bugün tarlamıza susam ektik. İnşallah 5 ay sonra hasadını yapacağız. Geliri de çok güzel… ama yolumuz olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)