DOĞRUHABER

Geçtiğimiz yıllarda Anayasa Mahkemesi tarafından sigorta şirketlerini zenginleştireceği ve halkı mağdur edeceği gerekçesiyle iptal edilen kanunun bazı maddeleri AK Parti milletvekillerinin imzasıyla tekrar Meclis’e sunuldu. Teklif yasalaşırsa zorunlu trafik sigortası yaptıran araç sahipleri birçok haktan mahrum kalacak. Sigorta şirketleri ise karlarını arttıracak. Avukat Saim Antlı , konuyla ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmede, “24 milyon araç sahibi zarar edecek olup, sigorta şirketleri bu sebeple ciddi anlamda haksız olarak zenginleşmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“TEKRAR GÜNDEME GELMESİNE BİR ANLAM VEREMİYORUZ”

Avukat Saim Antlı, “Milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesi’nin bin bir emekle incelediği ve Anayasa’ya aykırı bulduğu Karayolları Trafik Kanunu’nun tazminat hesaplamalarına ilişkin genel şartlarını, sadece sigorta şirketlerini zenginleştirmek maksadıyla tekrar gündeme getirmesine ve bu konuda kanun teklifi sunmasına anlam veremiyoruz. Söz konusu kanun teklifinin madde gerekçesini incelediğimizde, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına atıfta bulunarak “idarenin takdir yetkisine göre düzenlenen genel şartlar aracılığıyla tazminat hesaplamalarına dair esasların belirlenmesinin Anayasaya aykırı olduğu” şeklinde düzenleme yapılma yoluna gidilmiştir. Ancak genel şartlar idarenin düzenleyeceği işlemi ile yapılamayacağı gibi, tek şart da bu değildir.” şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK HASARLARI DOLAYISIYLA HERHANGİ BİR TAZMİNAT TALEP EDEMEYECEKTİR”

Kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte doğacak sorunları sıralayan Antlı, “Bilindiği üzere söz konusu genel şartlar şu problemlere sebep olmaktadır; Anayasa mahkemesi kararıyla, kazaya karışan kusurlu araç sahibinin ailesi destekten yoksun kalma tazminatını alabiliyordu. Ancak kanun teklifinin kabul edilmesi halinde genel şartlar gereği bu durum ortadan kalkmakta olup destekten yoksun kalanlar herhangi bir tazminat hakkı elde edemeyecektir. Kazaya karışan araçlar sigorta şirketinden onarım talep ettiklerinde, araçlarının hayati önem arz eden mekanik yürür aksam parçaları, plastik parçaları, küçük hasarları dolayısıyla herhangi bir tazminat talep edemeyecektir.” dedi.

“SİGORTA ŞİRKETLERİ İNANILMAZ ZENGİNLEŞECEK”

Avukat Antlı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sigorta şirketi tarafından herhangi bir durum gerekçe gösterilmek suretiyle “teminat dışı hal” kabul edip sigortalıların tazminat hakkını çok kolay şekilde engelleyebilecektir. Zira genel şartlarda dolaylı zararlar teminat dışında tutulmuştur. Bu kapsamda ticari araç sahipleri aracı kullanamadıkları süre boyunca, mahrum kalmış oldukları karı talep edemeyeceklerdir. Söz konusu kanun teklifinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, yabancı ortaklı sigorta şirketleri inanılmaz zenginleşecektir. Bilindiği üzere sigortacılık, sigorta şirketinin zenginleşme aracı değildir, asıl olan gerçek zararın tazminidir. Mağdur araç sahiplerinin her türlü zararı, piyasa koşullarına göre hesaplanıp, tamamı sigorta şirketi tarafından, sigortalı mağdur araç sahibine ödenmelidir. Kanun teklifinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, mağdur sigortalıların, daha önce Danıştay ve Yargıtay kararlarında gündeme gelen iskonto uygulanmama hakkı ve orijinal parça taktırılmasının istenmesi hakkı ortadan kaldırılması esas alınmaktadır. Türkiye bazında düşündüğümüzde 24 milyon araç sahibi zarar edecek olup, sigorta şirketleri bu sebeple ciddi anlamda haksız olarak zenginleşmektedir.”

Avukat Antlı, kanun teklifinin geri çekilmesini belirterek, “Açıkça anlaşılmakta ki, söz konusu sebeplerle Genel Şartalar Anayasaya aykırıdır. Bu nedenle anayasaya aykırı kanun teklifinin kabul edilmesi millete vurulan darbedir. Mağdur olan yüzlerce araç sahipleri yüzlerce dava açacak olup, bu durumun tekrar bir anayasa kararıyla düzeltilmesi ciddi zaman alacaktır.” ifadelerini kullandı.

ARAÇ SAHİPLERİ KANUN TEKLİFİNİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Öte yandan, sürekli trafikte olan servisçi, minibüsçü ve taksici esnafı da söz konusu kanun teklifine tepki gösterdi. Hak kaybına uğrayacaklarını belirten araç sahipleri kanun teklifinin geri çekilmesini istedi. Kanun teklifine bir tepki de Sigorta Eksperi İşveren Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner’den geldi. Bir televizyon kanalına konuşan Boyner, “Kaza yapan araç 10 gün tamirde kalacaksa, araç sahibine araç verilmesi ya da araç kirasının karşılanması gerekiyor. Çünkü primini vatandaş ödemiş” dedi.