SİVAS - Merkeze bağlı Güney köyünde gerçekleştirilen "Peynir İmal İşçisi Kursu" üç ayda tamamlandı.
Köy okulunda düzenlenen sertifika törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, bütün köylerde kurs açtıklarını belirterek, düzenlenen kurslara gösterilen düşük rağbetten yakındı.
Katılımcılara İŞ-KUR tarafından katılım bedeli olarak 20 lira ödendiğini hatırlatan Aslan, "Köylerde çok fazla sayıda kurs açıyoruz. Bu kursun tek farkı İŞ-KUR tarafından destek alması. Günlük kurslara katılan kursiyerlere ödenen ücret, kursun eksiksiz olarak tamamlanmasını sağladı. Diğer açtığımız kursları bu kadar tamamlayamıyorduk. Ya da bu kadar kursiyeri bir araya getiremiyorduk. Bu yüzden İŞ-KUR`un verdiği destek bizim için önemli. Bundan sonraki süreçte de bütçe kapsamında kurslar düzenleyeceğiz. Kurstan önce geleneksel usullerle peynir üretiliyordu, fakat artık 10-15 çeşit peynir üretebiliyorlar. Bir litre sütün fiyatı 80 kuruş civarında iken, beş kilo sütten bir kilo peynir üretilir. Üretilen peynirin fiyatı da on liradır. Bu eğitim sonucunda gelir iki buçuk kat artıyor. Bu eğitimle beraber üretilen peynirde ahırdan sofraya kadar hijyen sağlanmış oldu. Bayan çiftçiler buradaki eğitimleri ilerleyen süreçlerde kullanarak üretime devam edecektir" şeklinde konuştu.
Kurs sürecinde katılımcılara 28 bin lira ödendiğini belirten İŞ-KUR Sivas İl Müdürü Nafi Soysal ise, istihdama katkı sağlayacak bütün kursları desteklediklerini söyledi.
Bundan sonraki süreçte de bütçenin olması durumunda destek vereceklerini kaydeden Soysal konuşmasında, "Toplam 24 kursiyerle sona eren kursumuzda 38 milyon liralık bir maliyet oluştu. Kurs süresince katılımcılara kişi başı bin 200 lira ödendi. İŞ-KUR İl Müdürlüğü olarak maliyetleri karşılayarak kursa destek verdik. İstihdama katkı sağlayan projelere her zaman önem veriyoruz. Köylerimizde süt ve bunun gibi malzemelerin ziyan olmaması için kursumuzu açtık" ifadelerine yer verdi.
Muhtar Osman Öztürk ise peynir üreterek marka haline geleceklerini belirterek, kursa destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İŞ-KUR yetkililerine teşekkür etti.
İlerleyen süreçlerde kooperatif desteği ile üretilen peyniri pazarlayacaklarını vurgulayan Muhtar Öztürk, "Güney köyünde düzenlenen bu kurs çok şey öğretti. Halıcılık ve bunun gibi kurslarla eğitimin devam etmesini istiyoruz. Sütler suya gidiyordu. Bende bayanlarla konuştum ve kursa destek vermelerini istedim. Bayanlar da destek verdi. Kurstan sonra bayanlar çeşitli peynirler yapıyor. Hayvanlara nasıl bakıldığı ve en güzel peynir nasıl yapılır, bunu öğrendik. İŞ-KUR ve Tarım İl Müdürlüğü`ne başvuru yaptık. Başvuruların sonunda kursumuz açıldı. Bayanlar kurstan önce yaptıkları peynirde sütü suyla karıştırıyordu, fakat şimdi daha sağlıklı ve daha lezzetli peynir yapabiliyorlar. Bundan sonraki süreçte bu peynirlerin pazarlanması için kooperatif aracılığı ile pazarlayacağız. Güney köyünün peynirini marka haline getireceğiz" dedi.
Programda kursiyerler adına konuşan Kursiyer Muhlise Çakmak, "Bu gün üç ay süren peynir imal kursumuzun sonuna geldik. Kurs boyunca hocalarımızla beraber peynir çeşitleri, hayvan bakımı ve besleme, hayvan hastalıkları, sebzecilik, meyvecilik, gıda muhafaza, beslenme, çocuk bakımı ve beslenmesi konularında pratik ve uygulamalı eğitimler aldık. Kadınlar olarak bu tür kursların devamını istiyoruz" ifadelerini kullandı. (Veysi Siyah - İLKHA)