MEHMET BOZDAŞ/HABER YORUM
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, karpuz, kadayıf, folklor ekibi ve burmalı bileziğin tanıtımını yapmak amacıyla Diyarbakır Havalimanı kavşağında heykeller yaptırdı.
Tepkilerin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı havaalanı kavşağında yapılan maketlerle ilgili olarak ihalenin 12 Kasım 2020’de yapıldığını ve en düşük teklifi veren firmanın ihaleyi kazandığını bildirdi.
Mesele sadece harcanan para değil tabi ki.
Dünyada eşi benzeri olmayan Surları, Ulu Camisi, Peygamber kabirleri, Hz. Süleyman'ı gibi daha birçok birbirinden değerli mirasların tanıtımını yapmak yerine 4 milyon liraya birkaç ucube heykelle tanıtmak akıl kârı mı ?
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın devamı;
"TÜM DÜZENLEMELERİN BEDELİ 4 MİLYON 412 BİN 835 LİRA"
Açıklamada, "170 dönümlük alanda; çevre düzenlemesi, ağaç dikimi, çim serimi, çalı ekimi, su depoları, drenaj sistemi için yapılan ihalenin tutarını, maketler için yapılan harcama şeklinde göstermektedirler. Diyarbakır Uluslararası Havalimanı Yonca Kavşağı düzenleme ihalesi, 12 Kasım 2020’de ‘havaalanı yonca kavşağı peyzaj düzenleme yapım işi’ adıyla, canlı yayında gerçekleştirilmiştir. 15 firma ihaleye katılmıştır. 4 milyon 412 bin 835 lira olarak en düşük teklifi veren firma ile anlaşılmıştır. 170 dönümlük alandaki bütün çalışmalar, düzenlemeler, yatırımlar bu ihale kapsamında yapılmaktadır.’’ denildi.
Ama aslında onlar arasında tartışılan heykellere harcanan para ya da medeniyetler şehri olan Diyarbakır'ın reklamını birkaç heykel ve o kadar paraya yaptıkları değil.
Heykeller olmuş mu olmamış mı tartışması.
Şehrin Valisi Münir Karaloğlu'nun açıklamalarına bakalım.
"TARTIŞMANIN ZARARI YOK FAYDASI VAR"
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, tartışmalar üzerine konuyla ilgili, "Bırakın Diyarbakır’da karpuz tartışılsın, güzellikler tartışılsın. Diyarbakır'da arzumuz isteğimiz budur. Akşamki tartışmanın Diyarbakır'a bir zararı yok faydası var arkadaşlar. Eğer gerçek fotoğraflarla beraber karşılaştırırsanız gerçeğe çok uygun olduğunu da görürsünüz. Bebeğin Diyarbakırlısı, Vanlısı, Rizelisi olmaz arkadaşlar. Dünyanın bütün bebekleri de birbirine benzer, ne olur bebekleri birbirinden ayırmayın." ifadelerini kullandı.
Tepki gösterenlerden biri de Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu. Aksu, Yapılan işin yanlış olduğunu ve Diyarbakır'ın tanıtımının heykellerle olmayacağını olamayacağını söyledi.
Diyarbakır'ın tanıtımının karpuzla ve bu heykellerle olmayacağını ifade eden Aksu, çok değerli miraslara sahip olan Diyarbakır'ın tanıtımı hakkında şunları söyledi: "Diyarbakır'ın 5 bin yıllık surlarını, Diyarbakır'ın manevi değerlerini, Eğil'i, peygamberler kabrini, Hz. Süleyman'ı, Ulu Cami'yi, hanları, hamamlarını, Diyarbakır'ın Körtük Tepesi'ni tanıtsınlar. Gelen kişi en azından orada bir kültürü görsün. Yapılan bu ucubeyi lütfen yıksınlar. 5 bin sene önce yapılan surlardaki kitabeler dahi o yapılan işten çok daha güzel. Bazalt taşa işlenmiş o dönemdeki şartlarda yapılmış iş, bundan çok daha güzel. Biz kabul etmiyoruz. Ben bilirim, ben yaparım meselesi olamaz, burada Diyarbakırlılara soracak, sivil topluma soracak, Diyarbakır'ın dinamikleri var. Bu iş yanlış, kaldırsınlar. Diyarbakır'ın tanıtımı da böyle olmaz. Orayı düzeltsinler, biz bunu istiyoruz."
Sözü ve yorumları siz değerli okuyucularımıza bırakıyorum.
Sizce Medeniyetler şehri Diyarbakır heykellerle tanıtılmaya muhtaç mıdır?