Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Coronavirus tedbirleri kapsamında 29 Nisan Perşembe günü başlayacak tam kapanma 17 Mayıs'a kadar süreceğini açıkladı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açılamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan tam kapanmaya geçildiğini ifade ederek "29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz." dedi.

https://ilkha.com/guncel/tam-kapanma-persembe-gunu-basliyor-159547

Yaklaşık 13 ayı salgın sürecinin gölgesinde geçiren ve 17 günlük tam kapanma kararından olumsuz olarak etkilenen esnaf Ramazan Bayramı hazırlığı içinse ciddi manada borçlanmış durumda.

"Üreticinin ürünlerini tüketici almasa üreticinin ürettikleri elinde kalır"

Esnafın süreçten olumsuz etkilendiğini kaydeden Ağrı Terziler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Resul Selçuk şunları söyledi:

Salgının oluşturduğu ekonomik sorunlar nedeni ile birçok esnafımız işyerini kapatmak zorunda kaldı. Yaşayanı yaşatmak zorundayız ve maalesef esnafımız çok zor durumda. Devletin imalatçıya verdiği KOSGEB desteğini tüm esnafımıza verseydi daha güzel olacaktı. KOSGEB tarafından imalatçılara, üreticilere bu destek veriliyor ama imalatçılar ve üreticiler işyerlerini bu süreçte kapatmadı. Üreticinin ürünlerini tüketici almasa üreticinin ürettikleri elinde kalır. Bundan dolayı biz tüketicilere el atılması lazım.

"Bütün hazırlıklar Ramazan Bayramına göre planlandı"

Esnafın ödemelerinin ertelenmesi yada ekonomik yardım yapılmasının şart olduğunun altını çizen Selçuk, "Tam kapanma kararı alındığında biz Esnaf ve Sanatkâr Odası ile Ticaret Odasının görüşü alınmalıydı. Çünkü esnafın ciddi bir mağduriyeti söz konusu, kış boyunca esnaf iş yapamadı hem salgın ve hem de ekonomik sıkıntılar nedeni ile. Bütün hazırlıklar Ramazan Bayramına göre planlandı. Tam kapanma kararının alınması ile bizim esnaflarımız çok mağdur oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız devreye girip bu saatten sonra esnafın ya çek, senedini bir yıl ertelemesi lazım yâda faizsiz kredi vermesi lazım yâda ekonomik yardım yapılması gerekir. Bu üç seçenekten biri yapılmalı, eğer yapılmaz ise ilerleyen dönemde ülke ekonomik olarak daha da zor duruma girecek. Devletin esnafa verdiği kira yardımı gerçek vergiye tabi esnafa yansımadı." ifadelerini kullandı.

"İflas eden esnaf olmaktan korkuyoruz"

Tam kapanma karardan önce bilgilendirilmemelerinin esnaf olarak kendilerini zor duruma soktuğunu kaydeden Ömer Buğur, "Esnaf olarak çok mağduruz ve destek göremedik. Her yıl iki bayramı iple çekiyoruz Ramazan ve Kurban Bayramı, bunlar için ürün alıyoruz, borçlanıyoruz. Hükümet kapanma ile ilgili esnafın görüşünü alması lazımdı. Uzun zamandır bu salgını yaşıyoruz ve tam kapanma kararı o zamanlarda alınabilirdi ama o zaman alınmadı özellikle bugünlere bırakıldı bu karar. Yâda karar alınmadan önce bize bilgilendirme yapılmış olsaydı bu kadar borçlanmazdık, esnaf bu kadar zarara uğramazdı. Geçen yıldan bu yana bize verilen 25 bin TL'lik kredi oda bizi daha da borçlandırdı. Biz mağduriyetimizin giderilmesini, Hükümetin bize yardım etmesini istiyoruz. Bu saatten sonra kapanan değil iflas eden esnaf olmaktan korkuyoruz. Çeki yazılan ve bankaların avukatları ile kapımızda beklemesini istemiyoruz." şeklinde konuştu.

"Ramazan Bayramından önce gidip ürün aldık bu anı bekledik"

Kapanmanın Ramazan ayı başlangıcından itibaren alınmış olsaydı bugün olumlu bir tablo yasabileceklerini hatırlatan Ayhan Yıldırım, "Bir yıl boyunca Ramazan Bayramını bekliyorduk. Ramazan Bayramından önce gidip ürün aldık bu anı bekledik. Kapatmak zorunda kaldık işyerlerimizi oda kötü oldu. Ramazan ayının başında kapanma olurdu yaklaşık 20 gün. Bayrama yakın işyerleri açılsaydı en azından esnafta rahat nefes alabilirdi. Şimdi dört işyerim var, buralar için borç, peşin, çekle ürün aldım. Şimdi sıkıntı yaşıyoruz, ürün aldığımız esnafa ödeme yapamayız. Ödeme yapamayınca oda sıkıntı yaşamaya başlar. Ödeme yapamadığın zaman gidip o toptancıdan ürün alamazsın ve esnaflık hayatın biter. Tamam zor günler geçiriyoruz o zaman çeklerimiz, kredilerimiz yâda dükkan kiralarımız ertelenseydi." hususuna dikkat çekti.

"Ödemelerimiz üst üste binecek ve esnaf olarak işin içinden çıkamayacağız"

Macid Gönültaş adlı esnaf ise şunları söyledi:

Kapanmaya itirazımız yok ama bizlerde düşünülmeliyiz. En azından bayrama 3-5 gün kala açılırdık biraz sıkıntılarımızı giderirdik. Bayram alışverişinin bir haftası 3-4 ayımıza bedeldir, rahatlatıyor bizi. Bu olmadı şimdi bayramdan sonrada alışveriş olmaz, ödemelerimizde tıkanıp kalacağız. Çekler protesto olmayacağına dair karar alındı ama ürün aldığımız toptancıya para vermeyecek miyiz? Ödemelerimiz üst üste binecek ve esnaf olarak işin içinden çıkamayacağız.

"Gecemiz gündüz oldu, gündüzümüz gece oldu"

Hazır giyim esnaf Abdulkerim Kılıç ise, "İş noktasında yaşadığımız sıkıntı ile gecemiz gündüz, gündüzümüz gece oldu. Alışveriş olmadı, çek senetlerimiz kaldı, ciddi manada mağdur olduk. Bayram öncesi bu hazır giyim mağazalarının kapalı kalmaması lazımdı. Kapandı işyerleri esnaf perişan oldu. İnsanlar zor durumdadır, mağdurdur, Devlet bu hususu göz ardı etmemeli." dedi. (İLKHA)