Sigortasız çalıştırılan ya da maaşı ödenmeyen kişilerin okullara açtığı davalar hak sahipleri tarafından kazanılıyor. Kimi okulların, 40 ila 70 bin liraya kadar ceza ile karşı karşıya kalması üzerine okul müdürlerini uyaran bakanlık, sigortasını ve maaşını ödeyemedikleri temizlik görevlisini çalıştırmamalarını istedi. Okullara yazı gönderen il milli eğitim müdürlükleri, istihdam edilen kişilerin mutlaka maaş ve sigortalarının ödenmesi gerektiğini vurguladı. Okullarda yaşanan ‘sigortasız işçi’ sorununa Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) el attı. Okul müdürlerini uyaran bakanlık, sigortasını ve maaşını ödeyemedikleri temizlik görevlisini çalıştırmamalarını istedi.

Okullara yazı gönderen il milli eğitim müdürlükleri, sigortasız işçi çalıştırmanın dava konusu olduğunu hatırlatarak davaların da kaybedildiğine dikkat çekti. Sigortası ödenemeyen kişilerin çalıştırılmaması ve istihdam edilen kişilerin mutlaka maaş ve sigortalarının ödenmesi gerektiğini vurguladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan denetimlerde sigortasız işçi çalıştıran okullara yüklü cezalar kesiliyor. Sigortasız çalıştırılan ya da maaşı ödenmeyen kişilerce okullara açılan davalar da hak sahipleri tarafından kazanılıyor. Kimi okullar, 40 bin ila 70 bin liraya kadar ceza ile karşı karşıya kaldı.

Okul aile birlikleri ile okul idareleri, ilkokul ve liselerde temizlik, okulöncesi kurumlarda ise yardımcı personeller görevlendiriyor. İşe alınan personelin maaşları velilerden toplanarak ödenirken sigortaları yaptırılmıyor. SGK ise gerek şikâyet gerekse yapılan denetimlerde sigortasız çalıştırılan işçiler için okullara ceza kesiyor. Söz konusu cezaların artması üzerine harekete geçen MEB il müdürleri okullara yazı gönderdi. Yazıda şöyle denildi: “Bakanlığımız adına ve aleyhine açılan bu tür davalarda hükmedilen tazminat, zorunlu olarak merkezi bütçeden karşılanmaktadır. Hem yargı yükünü artıran hem de harcama planlarında yer almayan bu tür tazminatlar, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını engellemektedir. Okul aile birliği ve idarecilerinin ileride bu tazminatlar nedeniyle olası bir rücu davasına muhatap olmamaları için SGK primi, ücret ve tazminatının ödenmesinde sorun yaşayacak personeli çalıştırmamaları konusunda uyarılmasını önemle rica ederim.”

MEB il müdürlükleri tarafından okullara gönderilen yazıda ortaokul ve anaokullarının temizlik hizmetlerinin bakanlıkça gönderilen ve il özel idare bütçesine aktarılan ödeneklerle karşılandığı hatırlatıldı. Ancak bazı okulların daha iyi temizlik hizmeti yaptırmak için ilave eleman çalıştırdığı, bu personelin maaşlarını veya SGK primlerini ödeyemez duruma düştüklerine dikkat çekildi. Hak sahiplerinin de doğal olarak yargıya başvurduğu ve okulların ceza ile karşılaştığı anlatıldı.

Okullara 70 bin lira ceza şoku

Okulların hizmetli sıkıntısı biliniyor. Devletin kadrolu elemanları ihtiyacı karşılamakta yetersiz. Bu durumda çözüm olarak devreye sokulan velilerden para toplanarak eleman çalıştırılması önemli sorunlara yol açıyor. SGK yetkilileri, ihbar ya da şikâyet durumunda veya inceleme neticesinde sigortasız işçi çalıştırdığı görülen okullara ceza kesmek zorunda olduklarını ifade ediyor. Bir işçinin yıllık cezası ise 25 bin ile 70 bin lira arasında değişiyor.