Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Şehitkamil ve Şahinbey kaymakamlıkları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere yardım edilmesi ve 17 günlük tam kapanma sürecinde ürünlerini satamayıp ekonomik sıkıntı yaşayan süt üreticilerine destek verilmesi için “Süt Üreticilerine Vefa Projesi” hayata geçirildi.

Üreticilerin ürünlerini istedikleri her yere nakletmeleri ve pazarlamalarında herhangi bir kısıtlama olmamasına rağmen yaşanan pazarlama sıkıntısı üzerine hayata geçirilen proje kapsamında Gaziantep Valiliği, Şehitkamil ve Şahinbey kaymakamlıkları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği yetkilileriyle görüşmeler yapıldı.

 

Yapılan görüşmeler sonucunda üreticinin elindeki sütlerin değerlendirilmesi için başlatılan çalışma kapsamında kimi üreticilerin sütleri yoğurt veya peynir yapılıp muhafaza edilirken kimi üreticilerin de süt bedeli ödemesi yapılıyor.

Proje kapsamında kentteki çiftçiler Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından ziyaret edilerek özellikle de ürünlerini satamamış olan üreticilerden hayırseverlerin destekleri ile 120 ton süt satın alındı. Alınan sütlerden de ilk etapta 10 ton Antep peyniri üretildi.

Gaziantep'te küçük işletmelerin talep ertelemesi nedeniyle zor durumda kalan üreticilerin sütlerinin satın alınarak üretilen Antep peynirleri kentteki 65 yaş üstü vatandaşlara ve ihtiyaç sahiplerine ücretiz dağıtılıyor.

Hem üreticiye hem vatandaşa destek amacıyla başlatılan projenin tanıtımı için Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Süt Toplama ve İşleme Fabrikasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, tam kapanma sürecinde üreticilerin ellerinde kalan sütlerin hayırseverlerin katkıları ile valilik tarafından satın alınarak peynir yapıldığını söyledi.

Gül, Antep peynirlerinin Vefa Sosyal Destek grupları tarafından 65 yaş üstü vatandaşlara ve ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz ulaştırılacağını belirtti.

“120 ton süt üreticiye destek için peynir yapılarak dağıtılacak”

Süt üreticilerinin mağdur olmaması için böyle bir kampanya başlattıklarını belirten Gül, “Hepinizin bildiği gibi bir salgın dönemindeyiz. Salgın döneminde özellikle restoran yeme-içme sektörlerinin kapanması ile beraber süt üreticilerimizin ürünlerinde hem de mevsimsel olarak arz fazlasından dolayı bir miktar üretim fazlalığı oldu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Şahinbey ve Şehitkamil ilçe kaymakamımızlar, Tarım ve Orman İl Müdürümüz ile Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanımız bir toplantı yaptılar. Üreticilerimizin elindeki sütleri işlenerek bir miktarını farklı yerlere pazarlanması, arta kalan kısmının da 65 yaş üzeri büyüklerimize Vefa Sosyal Destek grupları aracılığıyla dağıtılmasına karar verildi. Salamura şeklinde 2 kilogramlık peynirler haline getirilen sütlerimiz ki bu peynirler koyun keçi sütlerinden yapıldı ve kaliteli bir peynir. Antep peynirinin bu anlamda da bir marka değeri var. Büyüklerimizin evlerine kadar bu peynirler teslim edilecek. İlk etapta 10 ton olarak alacağız. İhtiyaca göre de bu sayıyı revize edeceğiz, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Tarım ve hayvancılıkla ilgili hiçbir kısıtlama yok”

Sütünü birliğin tesisinde işlenmesini ve bekletmesini isteyenlere de yardımcı olunduğunu ifade eden Gül, “Bugün aslında peynirleri alıp ihtiyaç sahiplerine 65 yaş üstü büyüklerimize gönderiyoruz. Ama bunun dışında sütü olup işlemesini isteyen üreticilere de birliğimiz işleyip o sütleri bekletiyor. Aynı şekilde sütlerin toplanması istendiğinde birliğimiz topluyor. Biliyorsunuz tarım ve hayvancılıkla ilgili hiçbir kısıtlama yok. Üreticilerimiz ürünlerini tarlaya ve pazara getirebiliyorlar. İşleme ile ilgili bütün konularda da elleri geniş.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan da süt üreticilerinin sütlerinin satın alındığını ve tesiste Antep peyniri haline getirilen peynirlerin 65 yaş üstü vatandaşlar ile ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını belirtti.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, hayvan yetiştiricilerinden alınan sütlerin tesiste işlendiğini belirterek tam kapanma sürecinde üreticilerin mağdur edilmemesi için çabaladıklarını ifade etti. (İLKHA)