AA-CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı.

 Faik Öztrak toplantıya ilişkin  açıklamalarda bulundu.

Kudüs'ten çok üzücü haberler geldiğini dile getiren Öztrak, işgal çetesinin Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinlilere tam da bayram öncesi yaptığı saldırıların İslam aleminin ve vicdanı olan herkesin yüreğini dağladığını söyledi.

Öztrak, "Kudüs, üç semavi din için de kutsal ve kadim bir şehirdir. Bu şehirde yıllardır yaşayan Filistinli kardeşlerimiz evlerinden, topraklarından edilmek isteniyor. İsrail'in bu insanlık dışı girişimi, asla kabul edilebilir değildir. Uluslararası hukuka da insan haklarına da aykırı bir provokasyondur. Bu davranışları kınıyor, bir an evvel son bulmasını bekliyoruz." diye konuştu.

"Kapanmanın, istihdam üzerindeki yansımalarını göreceğiz"

Hükümetin ülkeyi yönetemediğini savunan Öztrak, Kovid-19 salgınının da gelmesiyle milletin gelirinin eridiğini, 2017'de 859 milyar dolar olan gelirin 2020'de 717 milyar dolara düştüğünü belirtti.

Hükümetin üç yılda milli geliri 142 milyar dolar erittiğini ifade eden Öztrak, 2019 ve 2020'de 1 milyon 926 bin kişinin işini kaybettiğini söyledi.

Öztrak, "Mart ayı işsizlik rakamları bugün açıklandı. Gerçek işsizlerimizin sayısı, sadece son bir yılda 1 milyon 517 bin kişi arttı. İşsizler ordumuzun sayısı, dünya üzerindeki 100 ülkenin nüfusundan daha fazla." dedi.

Mart ayının ekonomide yeniden açılmanın başladığı bir dönem olduğunu ve mart ayında istihdamın 550 bin kişi arttığını, bunun 480 bininin sanayiden geldiğini aktaran Öztrak, inşaat ve tarım istihdamındaki artışların ise sınırlı kaldığını, hizmetler sektöründeki istihdamın 27 bin kişi azaldığını kaydetti.

Eldeki verilerin ekonomide K tipi bir toparlanma olduğunu gösterdiğini anlatan Öztrak, bazı sektörlerin toparlandığını, bazılarının dibe çökmeye devam ettiğini belirtti.

Öztrak, "Mayıs ayında ekonomide yeniden kapanmanın, istihdam üzerindeki yansımalarını göreceğimizi de unutmayalım. İşsizlik önümüzdeki günlerde de bu ekonominin en yakıcı sorunu olmaya devam edecek." diye konuştu.

Geliri düşen, işinden olan insanların enflasyona da ezdirildiğini savunan Öztrak, hayat pahalılığının, çarşıda, pazarda vatandaşları isyan ettirdiğini söyledi.

TÜİK'in resmi rakamlarıyla, son bir yılda, mutfaklarda kullanılan ayçiçek ve mısırözü yağının sırasıyla, yüzde 54 ve yüzde 51, tavuk etinin yüzde 45, domatesin yüzde 44 zam gördüğünü belirten Öztrak, pazarda tezgaha, markette raflara yaklaşılamadığını dile getirdi.

Meyve sebzenin tezgahta milletin cebini yaktığını, tarlada para etmediğini, alın teriyle, emekle yetiştirilen tonlarca ürünün son kapanmadaki "yanlış" kararlarla çöpe gittiğini öne süren Öztrak, bu hafta sonu semt pazarlarının açıldığını, hesaplı meyve sebze almayı uman vatandaşın, pazar tezgahlarında da umduğunu bulamadığını kaydetti.

Öztrak, "Antalya'da tarlada 20 kuruşa düşen, çiftçinin isyan edip yerlere döktüğü salatalık, pazarda 4 liraya, bezelye 7 liraya, taze fasulye 10 liraya tezgaha çıktı. Bu çiftçinin suçu değil, pazarcının suçu da değil. Bunun sorumlusu, ülkeyi yönetemeyen metal yorgunu Erdoğan şahsım hükümeti. Çiftçi, pazarcı esnafı, vatandaş derdini kime anlatacak?" görüşünü savundu.