Antalya’da yaşayan Salih Saltık, 3 yıldır nüfus cüzdanını kaybetmenin ağır yükünü ödüyor.

Salih Saltık, 2009 yılında motosikletiyle giderken düşürdü, nüfus cüzdanını. Ancak, gazeteye ilan vermesi ve karakola başvurması işe yaramadı.

Saltuk, "Aradan 2 sene geçtikten sonra evime çeşitli borçlar geldi. Çeşitli telefon GSM şirketlerinden borçlar geldi. Adıma 13’e yakın hat çıkarılmış. TTnet alınmış normal telefon alınmış. Bunlar alındıktan sonra ödenmemiş evime devamlı tebligatlar geliyor.” dedi.

Olanlar bunlarla da sınırlı kalmamış. Edirne’de Saltuk adına 2 kamyon kavak alınmış.

Başına gelenlerden sonra bunalan Saltuk şunları söyledi:

“Kaybolunca başıma bu kadar işler geleceğini bilseydim inanın bir çelik kasa yaptırırdım. kimliğimi oraya koyardım.”

Peki nüfus cüzdanını kaybeden ne yapmalı?

ÖNCE EMNİYETE BAŞVURMAK GEREKİYOR

Bu soruyu avukat Ayşegül Çelebi yanıtladı:

“Nüfus cüzdanını kaybeden kişiler öncelikli olarak emniyet müdürlüğüne müracaat edebilirler. Emniyet müdürlüğüne müracaat halinde tutulacak tutanakla beraber muhtarlığa giderek muhtarlıkların nüfus talep formu denilen bir form hazırlattırırlar. Bu formun hazırlanmasına müteakip, bu formu alarak nüfus müdürlüğüne giderek nüfus müdürlüğünde hazırlanacak olan yeni nüfus kimliklerini alırlar ve eski kimliklerinin hükümsüz hale gelmesini sağlarlar. "

Ancak, hukuki ve cezai işlemlerden kurtulmak için de yapılması gerekenler var.

TİCARET ODASINA, VERGİ DAİRESİNE DE BAŞVURULMALI

Çelebi bu işlemleri de şöyle sıraladı:

"Emniyetten alınacak tutanakla beraber aynı zamanda ticaret odasına vergi dairesine ve borsalar birliğine yapılacak müracaat da gerekli olacaktır. Nitekim nüfus cüzdanını bulacak kişilerin yapabileceği hukuki ve cezai anlamdaki sorumluluk doğurabilecek işlemlerin engellenmesini ortaya çıkarabilmek amacıyla bu başvuruların yapılmasını kişisel anlamda zorunluluk vardır. Aksi halde aleyhi olabilecek sonuçlardan kişinin sorumluluğu doğar."

Salih Saltık, bir an önce yanlışların düzeltilip adliye koridorlarından kurtulacağı günü bekliyor.