Coronavirus salgınının kontrol altına alınması ve can kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla ülke genelinde uygulanan tam kapanmayla birlikte tezgâh açamayan pazarcı esnafı, yaklaşık 10 gün sonra ilk defa tezgâh açtı.
Marketler zincirlerine göre pazar fiyatlarının daha uygun olduğunu söyleyen esnaf, bu süreçte halkın marketlere mecbur bırakıldığını ve pazarcı esnafı ile halkın mağdur olduğunu belirttiler.
"Pazarların açık olması hem bizim hem de halk için iyidir"
25 senedir Diyarbakır'da pazarcılık yaptığını söyleyen Hidayet Taş, hayatında ilk defa bu kadar kötü bir durumla karşı karşıya kaldığını belirterek "Pazarcı esnafının çoğu evine ekmek götüremiyor. Bir gün çalışıp diğer gün çalışmıyoruz. 10 gündür tezgâh açmamışız. Eğer 10 günde bir gün tezgâh açarsak biz evimizi nasıl geçindireceğiz." dedi.
Her bayram öncesinde yaptıkların satışı bu yıl yapamayacaklarını söyleyen Taş "Bu süreçte olan pazarcıya oldu. Ürünler elimizde kaldı. Elimizdeki malı eritmek için pazarların açık olması lazım. Haftanın 7 günü değil 4 ya da 5 günü pazarlar açık olsun. 100 metrekarelik bir markette onlarca kişi virüs kapmıyorsa 10 bin metrekarelik açık pazar alanında virüs hiç yayılmaz." şeklinde konuştu.
Bir günlük Pazar ile herhangi bir kazanç elde edemediklerini ifade eden Taş "İnsanlar bir domatesi günübirlik almak zorunda, yoksa bozulur. Açık olan marketlerde ise bu ürünler pazarlara göre daha pahalı. Pazarların açık olması hem bizim hem de halk için iyidir. Nasıl ki biz evimize ekmek götüremiyoruz, halk da uygun ya da ihtiyacı olan ürünü bulamıyor. Bu pazarların adı 'Halk Pazarı'dır. Burası halkındır. Halk, markette aldığı ürünü burada daha uygun fiyata bulabiliyor. Bu yasaklar insanları resmen zincir marketlere yönlendiriyor ve resmen onlara muhtaç ediyorlar. Bu yasaklar üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor." dedi.
"Biz tezgâh açmadığımız zaman AVM'ler istediği gibi fiyat belirliyor"
Bir haftadır pazarın olmadığını ve bu durumun kendileri gibi tüm pazarcı esnafını mağdur ettiğini ifade eden Poyraz Furkan Özkan "Biz yevmiyeciyiz. Bir gün çalışmasak o gün aç kalırız. Bu duruma rağmen de sıkıntı değil yeter ki bu hastalık bitsin. Ürünlerimiz elimizde kaldı, zarar üstüne zarar ediyoruz. Büyük AVM'ler gibi biz de açık olmak isterdik. Bu süreçte olur olmaz fiyatlar da arttı. Hem halk hem biz olumsuz etkilendik, halk bize fiyatlardan dolayı sitem ediyor bizim de yapacağımız bir şey yok." ifadelerini kullandı.
Haftanın sadece bir günü tezgâh açmanın bir anlam ifade etmediğini ve bu yüzden kazanç elde edemediklerini dile getiren Mehmet Şah Demir "Bu mal yarına kalsa elimizde kalır bozulur. Haftada bir tezgâh açmanın bir anlamı yok, bu çözüm değildir. Yaklaşık 7-8 gündür kapalıyız, normalde haftanın 6 günü açıyorduk. Şu anda müşteri fiyatlardan memnun değil. Biz tezgâh açmadığımız zaman AVM'ler istediği gibi fiyat belirliyor. Bu durumdan bizimle birlikte müşteriler de memnun değil." diye belirtti.
"Zincir market ve AVM'ler gibi bizler de haftanın tüm günlerinde tezgâh açmak istiyoruz"
Halk pazarlarının açık olmasının zincir marketlere göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen İdris Kayalaban "Durumumuz ortadadır. Ürünlerimiz yerde kalmış ve satamıyoruz. Haftanın bir günü pazar kurduğumuz zaman kurtarmıyor. Eğer virüsün yayılma riski varsa, AVM'ler kapalı alandır. Pazarlar ise açık alan olduğu için daha sağlıklıdır. Müşterilerimiz de rahatlıkla gelip alışverişlerini yapıp evlerine gidiyor." ifadelerini kullandı.
9 nüfusa bakmak zorunda olduğunu ama pazarların muaf olmamasından dolayı evinin ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Kayalaban "Pazarlar kurulmadığından dolayı mağdur oluyoruz. Zaten kâr etiğimiz de yoktu. Pazarda sattığımız ürünlerden kilo başı 25 kuruş kâr elde ediyoruz. Yetkililerden isteğimiz, haftanın diğer günlerinde de pazarın kurulmasıdır. Eğer market ve AVM'ler haftanın tüm günü açıksa bizler de açık olmak istiyoruz." dedi. (İLKHA)