Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tavsiye edilen Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler de merak ediliyor. Bin aydan daha hayırlı bu geceyi ibadetle geçirmek isteyenlere Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler Diyanet tavsiyeleri ve Alimlerin Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler...
KADİR GECESİ NEDİR?
Kadir gecesi Kur'ân'da bir sureye adını vermiş Kur'ân'ı Kerim'in indiği bir gecedir. İbadetlerin bütün gecelerden daha hayırlı olduğu bin aydan yani 83 yıl dört aydan daha hayırlı bir gecedir. Meleklerin ve Cebrail'in (aleyhisselam) seferber olup indiği gecedir.
KADİR GECESİ NE ZAMAN? 2022
Genel olarak kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi (26'yı 27'ye bağlayan gece) olduğuna kesin gözle bakılmakta ve bu gece Kadir gecesi olarak idrak edilmektedir. Birçok İslâm âlimi de Kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olduğunun yüksek ihtimal olduğunu ifade etmektedirler. Kadir Gecesi 2022 yılında 27 Nisan Çarşamba gecesi idrak edilecek.
KADİR GECESİ YAPILACAK İBADETLER DİYANET
İşte Kadir Gecesi Yapılacak İbadetlerle ilgili Diyanet tavsiyeleri;
- Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi’nde hayat kitabımız Kur’an’la irtibatımızı gözden geçirelim.
- Yaratılış gayemizi tefekkür edip Rabbimizle kulluk ahdimizi tazeleyelim.
- İbadet ve taatle, zikir ve tesbihle, tevbe ve istiğfarla bu mübarek geceyi ihya edelim.
- Salgından ve her türlü maddi ve manevi hastalıktan şifa bulmak için Rabbimize yalvaralım.
- Sevgili Peygamberimizin bu gece yapılmasını tavsiye ettiği şu duayı dilimizden düşürmeyelim: “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle!
KADİR GECESİ YAPILACAK İBDATELER ALİMLERİN TAVSİYESİ
Alimler Ve Medreseler Birliği Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın ise Ramazan’ın son gecesi ve kadir gecesi için şu tasfiyelerde bulundu: "Tabi Allah Teâlâ her şeyi bilir ama belki de meleklerin sicile işlediği gece olarak bilinir. Müslümanlar için belirleyici bir gece olması münasebetiyle büyük bir önem arz eder. Kur'an'ın indirilmesinin dışında mübarek bir gece olduğu yine Kur'an'da zikredilir. Aynı zamanda melekler o gece Cebrail Aleyhisselam ile beraber iner. Bunların hepsi Kuran'ın ifadesi. Peygamber efendimiz, 'kim Kadir Gecesini imanla ve ecrini sadece Allah'tan umarak geçirirse geçmiş bütün günahları affolunur' diyor." diye konuştu.
KADİR GECESİNDE YAPILACAK DUA?
Kur'an'ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan gecede (Kadir Gecesi) yapılması gerekenlerle ilgili konuşan Yaşasın, "Peygamber efendimizden bize ulaşan dualar var. Onlar yapılabilir. Hazreti Aişe validemizin 'Kadir Gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim' demesi üzerine Peygamber efendimiz 'Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin bizleri de affet' diye dua etmesini istemiştir. Bu dua bizzat Peygamber efendimizden bize ulaşmıştır."
RAMAZANIN SON 10 GÜNÜNDE NELER YAPILMALI?
Kadri Gecesine denk gelmek ve son 10 günü hakkıyla ihya etmek için yapılabileceklerle ilgili önerilerde bulunan Yaşasın, şunları kaydetti: "Her şeyden önce namaz bolca sünnet ve nafile namazları kılınır. Zaten ramazanın en önemli özelliklerinden bir tanesi namazdır. İkinci önemli hususlardan bir tanesi Kuran okumak. Ramazan ayı kıraat ayıdır. Peygamber Aleyhisselam her ramazan ayında mukabele şeklinde Cebrail Aleyhisselam ile Kuran okumuştur. Son 10 gün içerisinde yoğun bir şekilde Kuran okunabilir. Üçüncü bir husus ise teşbih ve zikirdir. Allah Tealayı tasdik etme ve eksikliklerden münezzeh kılma anlamında virtlerle uğraşmaktır. Diğer bir önemli husus ise duadır. Bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirdiği bir gecede tabi ki Allah'tan istemek gerekir. Son olarak ise istiğfar etmektir. Kendi geçmişi ve günahları hakkında seher vakitlerinde istiğfar etmelidir. Allah'tan mağfiret dilemelidir. Günahlara tövbe etmek ve bağışlanma olarak söyleyebiliriz.