Büyük şehirlerde yaşamanın zorluğuna dikkat çeken köylüler, Tarım ve Orman Bakanlığının sera naylonu ve malzeme destekleri sayesinde her yıl mevsimsel olarak geldikleri köylerine tamamen yerleşmeyi düşündüklerini belirtti.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Sera Modernizasyon Projesi" kapsamında Kurtalan ve Baykan ilçe çiftçilerine sera naylonu ve malzemesi dağıtıldı.

Seracılıkla geçimlerini sağlayan üreticilere destek olmak ve sektörün gelişmesini sağlamak için yürütülen projede Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan kaynakla 41 sera üreticisine 13 bin metre kare sera alanı için 215 bin TL tutarında 43 bin kilogram sera naylonu ve malzemesi verildi.

Proje kapsamında, yıpranmalardan kaynaklı kullanılamaz duruma gelmiş ve garanti süresini doldurmuş, sera örtüsü görevini göremeyecek kadar eskimiş örtülere sahip çiftçilerin aciliyet sırasına göre değişimlerin yapılacak.

"Köyümüzde yıllık 20 milyon fide üretimi yapılmaktadır"

Köyde tarımsal faaliyetin canlanmasından dolayı köye dönüşlerin başladığını ifade eden Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, "Son yıllarda seracılık ve fidecilik alanın da yaptığı çalışmalar ile adını duyuran Baykan’ın ulaştı köyündeyiz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağladığı kaynak ile Seracılık ve fidecilik yapan 40 köylümüze sera naylonu ve malzeme desteğinde bulunduk, köyümüze desteğimiz aralıksız devam edecektir. Köyümüz yaklaşık 45 dönüm alanda seracılık yapmaktadır. Doğu Anadolu ve İç Anadolu’nun belirli kesimlerine fide veren bir köyümüz var. Köyümüzde yıllık 20 milyon fide üretimi yapılmakla birlikte 6 bin dönüm üzerinde de sebze üretimi yapılmaktadır." dedi.

Başta İstanbul olmak üzere ülkenin değişik bölgelerine göç etmiş köylülerin yapılan tarımsal desteklemelerle sayesinde köylerine geri döndüklerini ifade eden Demirhan, her yıl ortalama 40-50 kişinin köyüne geri döndüğünü ve tarımsal faaliyetlere katkı sağladığını söyledi.

"Tarımsal destek sayesinde köyümüze geri döndük"

Fide dikimi için köylerine geri döndüklerini ifade eden köylülerden Enes Hazar, "İstanbul’da yaşam zorlukları giderek arttı ve geçinmek hiçte kolay değil. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri sayesinde mevsimsel değil de tam anlamıyla köye ailece yerleşmeyi düşünüyoruz. İstanbul’da 20 yıldır bir yerlere gelmek için uğraştık ama hiçbir şey anlayamadık." şeklinde konuştu.

"Bir seradan ortalama kazancımız her üründe 8-10 bin TL’yi buluyor"

Üniversite eğitimini tamamladığını ve öğretmenlik için atama beklediğini ifade eden Fatih Hazar ise, "Fide dikiminde aileme destek oluyorum. Köyümüz geçimini genelde seralardan, fide dikimi ile sağlıyor, çok şükür geliri de çok iyi, bir seradan ortalama kazancımız her üründe 8-10 bin TL’yi buluyor." dedi. (İLKHA)