Ramazan Bayramı öncesinde her sene satışlarını 3-4 katına çıkaran baklavacılar, yeni tip Coronavirus (Covid-19) nedeniyle satış ve sipariş durgunluğu yaşıyor.

Bayrama sayılı günler kala tam kapanma nedeniyle eski yoğun günlerine kıyasla az sayıda vatandaşın siparişini hazırlamaya devam eden baklava ustaları, geçmişte tepsilerle satılan baklavanın bugünlerde kiloyla satıldığına işaret etti.

Salih Korkmaz,

"Tatlıcı olarak tam kapanma uygulamasından muafız ama ilçe ve köylerdeki vatandaşların gelmeyişi nedeniyle işlerimiz yok denecek kadar az." diyen Salih Korkmaz, Tüm umutlarını Ramazan Bayramına bağladıklarını ama beklenilen siparişi almadıklarının altını çizdi.

Korkmaz, “Şimdiye kadar en az 150-200 tepsiye yakın baklava sipariş almamız gerekirken 5 tepsi dahi sipariş almış değiliz. Bütün programımızı Ramazan Bayramına göre yapmıştık. Biz şu nda dua ediyoruz elimizdeki baklavalar satılacak mı? Görünüşe göre baklava elimizde kalacak. Köylüler gelmese nasıl olacak? Dün dâhil iki tepsi baklava satamadım.” ifadelerini kullandı.

"Bayramdan bayrama umudumuz vardı o da yok oldu" 

"Tüm umudumuzu bu bayrama bağlamıştık, görüyorsunuz bütün çeşitleri de hazırlamıştık ama köylü ve halk çarşıya inmezse nasıl satış yapacağım?" sorusunu yönelten Korkmaz, kendimden çok iş yeri sahibine acıdığını söyledi.

Korkmaz, “Tezgâhta bulunan baklava çeşitleri olduğu gibi duruyor, senede 60 bin lira kira ödüyoruz. Bu süreç içerisinde kirayı ve 2 bin 100 lira elektrik faturası geldi, nasıl ödeyeceği? Bilemiyorum, 6 aile bu iş yerinden ekmek kazanıyor, peki iş yeri çalışmazsa, devlet katkı sağlamasa nasıl yapacağız? Ben burada elemanım, iş sahibim işten çıkarsa ben kusuruna bakmam niye diyeceksiniz? Ben iş sahibinin durumunu görüyorum. Artık kendimden ziyade iş yeri sahibine acıyorum, esnaf perişan, işçi perişan herkes perişan.” diye konuştu.

Musap Yüce

"Bu seneki kiramı ödemek için tek umudum Ramazan Bayramıydı"

Tam kapanmada iş yerlerinin açık olduğunu ama bekledikleri satışı yapamadıklarını ifade eden Musap Yüce, sipariş almadıklarını bu nedenle üretimi de durdurduklarını kaydetti.

Yüce, “Geçen sene bayram siparişlerine yetişemiyorduk, bu sene ise sipariş dahi alamıyoruz. Malzeme pahalı, halkın alım gücünün düşmesi ise herkesi daha da sıkıntıya soktu. Bu noktada devletten bir çare bekliyoruz. İş yok, aldığım malzemeyi aynı fiyata alamıyorum. Bu seneki kiramı ödemek için tek umudum Ramazan Bayramıydı, hiç olmazsa kiramın bir kısmını dahi olsa çıkarmayı umuyordum ama kapanmadan dolayı kiramı da çıkaramayacağım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)