İlaç firmalarının yurt dışından aşı getirmek için ilgili kesimlerle görüşmeler yaptığı iddialarına ilişkin basına yansıyan haberler üzerine TEB Başkanı Erdoğan Çolak, endişelerini dile getirdi.

Çolak, “Covid-19 ile mücadelede bir yılı geride bıraktık. Tüm dünyayı saran ve sarsan pandemi, beraberinde pek çok kaybı ve trajediyi getirdi. Pandeminin ilk gününden bu yana tüm insanlık, bir laboratuvardan gelecek aşı müjdesine odaklanmış durumdaydı. 2020’nin son aylarında çeşitli ülkelerden ve şirketlerden Covid-19 aşıları ile ilgili umut verici haberler gelmeye başladı. Son birkaç aydır da dünyanın çeşitli ülkelerinde aşılama çalışmaları devam ediyor. Ancak bu süreç derin bir eşitsizliği de gözler önüne serdi. Bazı ülkeler aşı stoklarken bazı ülkelere ya hiç aşı gitmedi ya da sembolik sayılarda gitti. Bu esasında büyük bir ahlaki çöküşün göstergesi olarak da yorumlanabilir. Sağlık hizmetlerinde temel motivasyon ve öncelik halk sağlığı olmalıdır. Ancak şu an içinde bulunduğumuz tabloda, ne yazık ki halk sağlığının önünde kâr ve şirketlerin zenginleşme politikaları yer alıyor.” dedi.

Aşıda adil ve eşit dağıtım sağlanması gerektiğini vurgulayan Çolak, şunları aktardı:

“Patentler tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilmeli, uluslararası iş birlikleri sağlanmalı ve konu sağlık olduğunda kâr olgusu geride bırakılmalıdır.”

“Son günlerde tüm dünya aşıda patenti konuşuyor.” diyen Çolak, “Aşı ne zaman zenginleşme kaynağı haline geldi sorusunu vicdanı olan herkesin sorması gerektiğine inanıyorum. Zira, çocuk felci aşısının mucidi olan Jonas Salk ‘Güneşi patentleyebilir misiniz’ sorusunu sormasaydı, bugüne dek milyarlarca çocuk hayatta olmayacaktı. Tüm dünyayı bir kişi bile arkada bırakmadan aşılamak hayat memat meselesi, bunu çok iyi kavramak gerekiyor. Daha bulaşıcı, daha ölümcül ve aşılara daha az duyarlı olma belirtileri gösteren yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Her an başladığımız noktaya dönebiliriz. O nedenle toplum bağışıklığını sağlayacak oranda aşılamayı hızla tamamlamalıyız. Bu da aşıya erişimin önündeki tüm engellerin kalkması anlamındadır ve patent bu engellerin başında gelmektedir. Aşıda patent kaldırılmalıdır.” İfadelerine yer verdi. (İLKHA)