Diyarbakır Medya Mensupları Derneği (DİMED) kamuoyu tarafından eleştiri alan Emniyet Genel Müdürlüğünün “Ses ve Görüntü kaydı alınması” konulu genelgesi hakkında açıklama yaparak, Anayasa'nın ihlal edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
Emniyet Genel Müdürlüğünün 27.04.2021 tarihli “Ses ve Görüntü kaydı alınması” konulu genelgesi, kamunun haber alma hakkının engelleneceği endişesini doğurmuştur. Bu genelge, görevlerini icra etmekte mevcut halde dahi zorlanan basın mensuplarının işini daha da zorlaştırmaya matuftur.
"Ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesinin yasal bir dayanağı yoktur"
DİMED açıklamasında, genelgenin yasal bir dayanağının olmadığına işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı:
"Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesinin yasal bir dayanağı yoktur. Polisin yaptığı görev kamusal bir görevdir; kamu görevini de açık bir şekilde yapar. Dolayısıyla çekimlerin engellenmesi "özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi" ve "görevin yerine getirilmesine engel olunması" ile açıklanamaz."
"Genelge basın özgürlüğüne, hak ve özgürlüklere aykırılık teşkil etmektedir"
Açıklamanın devamında, insan hak ve özgürlüklerinin önemine dikkat çekildi…
Genelgeler ile halkın bilgi edinme hakkı ve basın mensuplarının görevlerini icra etmeleri engellenmemelidir. Söz konusu genelge basın özgürlüğüne, yasalara, insan hak ve özgürlüklerine aykırılık teşkil etmektedir. Bunun meşrulaştırılması ve normalleştirilmesi basın camiasında endişe uyandırmaktadır.
Haber alma ve aktarmanın gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, "Kamunun ve basının haber alma hakkı Anayasa’nın 28. Maddesi ile güvence altında iken söz konusu genelge ile bu hakkın engellenmesi Anayasa'nın da ihlali anlamına gelmektedir. Bu sebeple genelgenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz." denildi. (İLKHA)