Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Covid-19 nedeniyle Ramazan salgının ve yasakların gölgesinde idrak ediliyor. Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler ve uygulamaya konulan kısıtlamalar birçok alanda hayatı olumsuz etkilerken Müslümanlar tarafından oruç, teravih ve mukabele gibi ibadetlerle, paylaşma ve dayanışma içinde geçirilen Ramazan ayının buruk yaşanmasına neden oldu.
Salgının gölgesinde idrak edilen on bir ayın sultanı Ramazan ayının son günlerine yaklaşılırken Covid-19 tedbirleri gerekçesiyle Türkiye genelinde 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’da başlayan ve 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek olan tam kapanma sürecine girildi.
Tam kapanma günlerinin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirten Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar, İLKHA muhabirine, evlerin mescide çevrilmesi önerisinde bulunarak Ramazan ayının son 10 gününün ev halkıyla birlikte en güzel şekilde ihya edilmesinin önemine dikkat çekti.
İtikâf ibadetinin Ramazan ayının son 10 gününde yapıldığını ve bu sürece denk gelen tam kapanmanın itikâf için de bir fırsat olduğunu belirten Hazırlar, bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Peygamber Efendimizin her yıl Ramazan ayının son on gününü mutlaka itikafta geçirdiğini vurgulayan Hazırlar, “Evveli rahmet, ortası mağfiret olan Ramazan günlerini idrak ettik, artık sonu cehennemden kurtuluş olan günlere doğru ilerliyoruz. Rabbimize şükür ediyoruz. Cenab-ı Hak, öncelikle hepimizi milletçe huzur içerisinde, sağlıkla bayrama eriştirsin.” temennisinde bulundu.
“İslam canın korunmasına önem vermiştir”
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında birtakım tedbirlerin alındığını anımsatan Hazırlar, “Hükümetimiz ülke çapında genel bir kapanmaya girdi. Tabi ki öncelikle şunu ifade edeyim; bu kurallara uymak hepimizin görevidir ve bu noktada hassas olmaya çalışmalıyız. Bu noktada kurallara, tedbirlere riayet etmeyen kardeşlerimizi de ben uyarıyorum. Çünkü İslam’ın korunmasına önem verdiği çok temel esaslardan bir tanesi canın korunmasıdır. Dolayısıyla sağlığımızı korumak ve sağlıkla ilgili kurallara riayet etmek hepimizin görevidir. Bu konuda ne olur ihmalkar davranmayalım.” dedi.
“Camilerimiz kurallara uyulan müstesna yerlerden biri oldu”
17 günlük tam kapanma sürecinde camilerin vakit namazları için açık kalmaya devam edeceğini ifade eden Hazırlar, “Ben kurallara uyan, tedbirlere riayet eden bütün kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyorum. Hakikaten camilerimiz kurallara uyma noktasında çok hassasiyet gösteren müstesna yerlerden biri oldu. Buradan bütün cami cemaatlerine teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde camilerimiz açık olacak, sadece teravih namazlarımızı evde kılacağız. İş yerlerimiz kapalı olacak. Bir süreliğine ailemizle, çocuklarımızla ve kendimizle baş başa kalacağız. Bu süreci fırsata dönüştürme vaktidir.” ifadelerini kullandı.
“Ramazan ayının son 10 gününü en iyi şekliyle değerlendirmemiz gerekiyor”
Ramazan ayının son 10 gününe girildiğini belirten Hazırlar, “Belki bu ilk 20 gün içerisinde işlerimizden dolayı ibadetlerimizi hakkıyla yerine getiremedik, işte şu an bize sunulan güzel bir fırsat, evimizdeyiz ve ailemizle baş başayız, bundan dolayı bu süreci çok iyi değerlendirelim. Çünkü Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan’ın son 10 günü geldiğinde bambaşka bir yoğunluk ile ibadetlere yoğunlaşır ve itikâf ibadetini yerine getirirdi. Çünkü biliyoruz ki Ramazanın son 10 günü Kur'an'ın indirildiği günlere denk geliyor. Son 10 günü en iyi şekliyle değerlendirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“İtikâf ibadetini evlerimizde yapalım”
İtikâf ibadetinin önemine değinen Hazırlar, “İtikâf ibadeti Hazreti İbrahim'e (Aleyhisselam) kadar uzanan bir ibadettir, bunu unutmayalım. Bugünlerde salgın nedeniyle evlerimizde olacağız, camilerde itikâf yapmamız mümkün olmayacak. Ama ecdadımız geçmişten beri itikâf ibadetine önem vermiştir. Camilerin içerisinde itikâf odaları oluşturmuştur Dolayısıyla evlerimizdeyiz ve 10 gün olmasa bile bir müddet de olsa girebildiğimiz kadar kendimizle baş başa kalalım, nefis muhasebesi yapalım ve dua edelim. Böylelikle bu ibadeti evlerimizde yapmış olalım. Aslında bu ibadeti camilerde yapmak esastır. Ama bu tedbirler dolayısıyla mazeret olduğu için sınırlı da olsa bu ibadeti evlerimizde yapabiliriz.” diye konuştu.
“Evlerimizi kıblegâh edinelim”
17 günlük tam kapanma sürecinin en iyi şekilde değerlendirilmesini tavsiye eden Hazırlar, “Birincisi evde oldukları zaman dilimi içerisinde namazları mutlaka cemaatle kılmaya çalışsınlar, mukabelelere de ailecek devam etsinler. Bu günler içerisinde bir miktar okumaya zaman ayıralım. Çünkü buna çok ihtiyacımız var. Televizyon ekranları bizi hakikaten çok meşgul ediyor ve şu kalan 10 günü okuyarak kendimizi, bilgimizi, tecrübelerimizi yenileyerek değerlendirelim. Ailecek okumalar yapalım ve yine Peygamber Efendimizin ailesini de son 10 günde ibadetlere teşvik ettiğini biliyoruz. Cenab-ı Hakk’ın Musa’ya (Aleyhisselam) bir emri var. Cenab-ı Hak, ‘evlerinizi kıblegâh evler edinin’ buyuruyor. Şu an bunu yapabileceğimiz bir zaman dilimindeyiz. Bu emir ‘evlerinizi mescide ve ibadet mekanlarına dönüştürün. Evlerinizi Allah’ın (Celle Celaluhu) anıldığı, kitabının okunduğu mekanlara dönüştürün demektir.” şeklinde konuştu.
“Aile saadetine katkıda bulunmaya gayret edelim”
Ebeveynlerin çocuklarına ve birbirlerine zaman ayırmalarını da tavsiye eden Hazırlar, “Bu dönemde ailecek aktivitelerde yapalım. Eşimize yardım edelim, çocuğumuzla paylaşım, çocuğumuzun derdi ile dertlenelim, onlara vakit ayıralım, onlarla birlikte okumalar yapalım. Böylelikle aile saadetine katkıda bulunmaya gayret edelim. İnşallah bu 17 günlük sürenin sonunda ben inanıyorum ki Cenab-ı Hak Şafi ismi ve rahmeti ile tecelli edecek. Böylelikle de bu salgından inşallah kurtulacağız. Rabbim milletçe ve ümmetçe vahdete erişmiş, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde bayrama erişmemizi sağlasın.” dedi. (İLKHA)