Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş; konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, her bir projenin 2-3 yıllık olduğunu ve toplamda 520 bin dekarlık mera alanının ıslah edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Görentaş, bu kapsamda zayıf mera alanlarına gübre atılması, hayvan içme suyu tesisatı (SIVAT) ve çiftçilere yem bitkileri tohumu dağıtımının yapıldığını hatırlattı.
Görentaş, "Bilindiği üzere çayır ve meralar muhtelif çevre ve kullanım faktörlerine bağlı olarak çoğunlukla özgün bitki örtülerini çeşitli seviyelerde kaybederek daha düşük kalitede ve daha az yem üretir duruma gelmiştir. Bu kapsamda ilimiz genelinde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi, düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması; meraya olan aşırı baskının kaldırılması, kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek, bitki örtüsünün yeniden temini suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve kaba yem üretimine paralel bir şekilde hayvansal ürün miktarını artırmak sureti ile çiftçilerimizin ekonomik gelirlerini yükseltmek üzere; çiftçilerimize 25 ton sertifikalı yonca tohumu, 4 ton sertifikalı korunga tohumu ve 120 torba (50 bin danelik) mısır tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca zayıf mera alanlarına da 36 ton Amonyum Sülfat (AS yüzde 21) gübresi uygulanmıştır. Böylece hayvancılık yetiştiriciliğinde en büyük girdiyi ve masrafı oluşturan kaba yem ihtiyacının karşılanmasında çiftçilerimize önemli bir katkı sağlanmıştır." dedi. (İLKHA)