Yaklaşık 13 aydır salgın sürecinin gölgesinde geçimlerini sağlamaya çalışan halk, son açıklanan 19 günlük tam kapanma kararına destek verirken bu kararı uygulayacak mercilerin toplumun gelir düzeyini göz önünde bulundurarak maddi destek paketlerini hayata geçirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Tam kapanma uygulamasında halkın ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirten Salih Kızıl, "83 milyon nüfusumuz bulunuyor. Bu insanlar nasıl geçinecekler? Tam kapanma yapılacaksa önceden bunun önlemi alınmalı. Hastalar, psikolojik sıkıntıları olanlar ve ihtiyaç sahipleri için yardım komitelerinin kurulması lazım. Sokağa çıkamayan çocuklar ile evde bulunan anne-babalar birbirini yerler. Bu dönemde esnaf iflasın eşiğine geldi. Devlet halkın çobanıdır, halkına bakmalı ve onları mağdur etmemeli." ifadelerini kullandı.

Nazmi Kahraman

"Alınan kararlar sağlık açısından yerinde ama fakir fukara nasıl geçinecek?"

Alınan tedbirlerin gerekli olduğunu fakat bunun yanında halka ekonomik destek olunması gerektiğini belirten Nazmi Kahraman, "Esnaf zaten siftah yapamadan kepenk kapatıyor. Devlet, kiracılara yardımcı olmak için kira desteğinde bulunmalı. Devletin olmazsa olmaz görevi; halkına yardım etmektir. Şu anda esnaf kârından değil cebinden kira ödüyor. Mülk sahibi de kiracıdan aldığı ücretle geçiniyor. Alınan kararlar sağlık açısından yerinde ama bu dönemde fakir fukara çalışmadıkça nasıl geçinecek. Devlet, milletin nafakasını üstlenmeli ve onları korumalı." şeklinde konuştu.

Adem Varol

Tam kapanma ile birlikte insanların ne yiyip-içeceğinin kimse tarafından düşünülmediğini söyleyen Âdem Varol, "İnsanımız günlük çalışıyor, bir gün boş kalsa aç kalır. Bu kimsenin umurunda değil. Karar, sağlık açısından doğru ama insanlara yardımcı olunmalı. Bu süreçte esnaf iflasın eşiğinde. Bu salgın zor biter, önlemler yetersiz alınıyor. Alınan karar da geç alınmış bir karardır. Tam kapanma herkese yönelik olursa ve devlet de milletin ihtiyaçlarını karşılarsa bu virüs biter." dedi.

Mehmet Tanrıkulu

"Tam kapanma süreci, halkın ihtiyaçları karşılanarak uygulanmalı"

Yetkililerin Cumhurbaşkanını yanlış bilgilendirip yönlendirdiğini ve bu yüzden de tam kapanma kararının geç alındığını söyleyen Mehmet Tanrıkulu, "Biz toplum ve yöneticiler olarak ekonomiden sosyal yaşama kadar zihnimizi temizlemezsek bu süreç böyle devam eder. Bu süreçte yönetici halka dürüst olmalı ki halk da ona dürüst olsun. Bu şekilde birlik ve beraberlikle bu salgın biter. Başka ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de halkın ihtiyaç ve faturalarını devlet ödemeli ve tam kapanma böyle yürütülmeli. Bu 17 günlük süreçte insanlar çok mağdur olacak." diye belirtti.

Salgının kongre ve toplu organizasyonlar ile ivme kazandığını söyleyen Tanrıkulu, bunun faturasının halka kesilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Devlet kendi bankalarına bu 17 günlük süreçte herkese en azından 10 bin TL'lik yardımda bulunma emri verirse millet evden çıkmaz. Yöneticiler doğru kararlar alırsa bir bayram yaşamazsak da bir şey olmaz, yeter ki hastalık son bulsun." dedi. (İLKHA)