ANKARA - Türkiye`nin şehircilik deneyimi ve bu konuda yürütülen projeler üzerinde bilgi almak için Türkiye`ye gelen, eyalet sorumluları ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşan Sudan heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ziyaret etti.


TOKİ uygulamaları ilgilerini çekti
Bakanlık yetkilileri tarafından karşılanan heyet ilk önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Genel Müdür Mehmet Ali Kahraman, Sudan heyetine yürütülen projeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Özellikle, TOKİ çalışmaları üzerinde bilgi almak isteyen heyete Kahraman, Türkiye`de son dönemde 5 milyon konut üretildiğini bunun 550 binin yani yüzde 10`nun TOKİ tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

TOKİ`nin alt gelir grubunda konut üretmekte önemli bir yeri olduğunu ifade eden Kahraman, \"Bu konutların yaklaşık 400 bini hak sahiplerine teslim edildi. Devam eden konutlarda var. Bunlarda bittikçe vatandaşlara teslim ediliyor\" dedi. Yapılan evlerin kura yoluyla halka dağıtıldığını belirten Kahraman, ödemelerin ise bankalar aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.

Kentsel dönüşüm hakkında bilgi aldılar
Türkiye`de yaşanan büyük depremler sonrası ciddi bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını dile getiren Kahraman, bu dönüşüm hamlesinin devlet politikası haline geldiğini belirtti. Türkiye`nin deprem ve sel gibi afetlerle karşı karşıya olduğunu, mevcut konut stokunun da buna uyumlu hale gelmesi için çalıştıklarını ifade eden Kahraman, \"Türkiye`de 20 milyon konut stoku var. 6.5 milyon konut ise deprem aksı üzerinde. Bunun yenilenmesi için bakanlık olarak bir çalışma başlattık. Geçen yıl güçlü bir kanun çıkardık. Bu kanunla beraber Türkiye`de tüm belediyeler ve halkla bu 6.5 milyon konutu yenilemeyi düşünüyoruz\" diye konuştu. (Cihat Sönmez-İLKHA)