Binyamin Netanyahu`nun Sözcüsü Mark Regev,Türkiye-İsrail ilişkilerinin ABD Başkanı Barack Obama`nın Kudüs ziyareti sırasında gündeme gelebileceğini belirterek, ``İsrail, Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmeye hazır. Umarız, sürecin akışını değiştirme imkanımız olur`` dedi.

ABD Başkanı Obama`nın üç günlük ziyaretinin ayrıntılarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Sözcü Regev, ziyaretten ötürü heyecanlı olduklarını ifade ederek, ``Bu ziyareti başarılı kılmak için elimizden geleni yapıyoruz`` dedi.

Ziyaretin ABD ve İsrail arasındaki özel ilişkiyi sergilemek için fırsat teşkil edeceğini belirten Regev, İsraillilerin de ABD`nin devletlerine verdiği destekten ötürü duydukları minnet ve memnuniyeti dile getirme fırsatı bulacaklarını söyledi. Regev, Obama`nın temasları sırasında İran`ın nükleer faaliyetleri, Suriye`deki durum ve İsrail-Filistin barış süreci olmak üzere üç ana konunun ağırlıklı olarak ele alınacağını kaydetti.

Tarihi ödüne hazırız

Başbakan Netanyahu`nun, ``İsrail`in, Filistin`le olan ihtilafı kalıcı biçimde sona erdirmek için tarihi nitelikte bir ödün vermeye hazır olduğunu`` açıkladığını hatırlatan Regev, ABD ile bu sürecin nasıl ileriye götürülebileceğini ele alacaklarını belirtti. ``Kalıcı, doğrulanabilir ve güvenliği ön planda tutan`` bir barış sürecinden yana olduklarına değinen Regev, Netanyahu`nun, ödün vermeye hazır olduğunu söylerken bunun karşılıklı bir hareket olması gerektiğini de vurguladığını kaydetti.

Regev, ``Barış sürecinde bir atılım yapacaksak, her iki taraf da esneklik ve liderlik göstermeli`` diye konuştu. ``ABD ile bu süreci tekrar harekete geçirmek için çalışıyoruz`` diyen Regev, İsrail`in ön koşulu olmadığını vurgulayarak, Filistin tarafının da barışa olan bağlılığını dile getirmesi gerektiğini söyledi. ``Doğrudan, yüz yüze görüşmelere geri dönmenin bir yolunu bulmalıyız`` ifadesini kullanan Regev, Filistin`den, İsrail devletinin meşruiyetini kabul etmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye gündeme gelebilir

Regev,  Obama`yla görüşmelerde Türkiye-İsrail ilişkilerinin ele alınıp alınmayacağına ilişkin sorusu üzerine, ``Gündeme gelebilir`` yanıtını verdi. Sözcü Regev, ``İsrail, Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmeye hazır. Ankara ve Kudüs arasındaki iyi ilişkilerin, her iki ülkenin de yararına olacağına inanıyoruz. Umarız, sürecin akışını değiştirme imkanımız olur`` diye konuştu.