Muhaliflerin İstanbul`daki toplantısında Ghassan Hito Suriye geçiş hükümeti başkanlığı için en yüksek oyu alan kişi oldu. Eski Ziraat Bakanı Asaad Mustafa ise başkan yardımcısı olarak seçildi.

 

 

Suriyeli muhalifler, geçici başbakanı seçmek için İstanbul`da toplandı. Suriyeli Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu`nun (SMDK) 73 üyesi geçici başbakanı seçmek için oy kullandı. SMDK Basın sorumlusu Halid Salih geçici hükümet başbakanının, görevini Suriye`nin içinde sürdüreceğini açıkladı. Salih, başbakanın ilk turda salt çoğunlukla seçilememesi halinde ikinci turda en çok oy alan adayın başbakan olacağını söyledi.

 

4 ADAY YARIŞTAN ÇEKİLDİ

SMDK ve Geçici Başbakan Seçim Kurulu üyesi Muna Mustafa, güvenlik nedeniyle isimleri açıklanmayan 2 aday ile Suriye Demokrasi Forumu Başkanı Mişel Kilo ve emekli hakim Kays Abdullah eş-Şeyh`in adaylıktan çekildiğini söyledi. Seçimde yarışan adayların isimleri şöyle: Usame Kadi, Esad Aşık Mustafa, Behic Molla Haviş, Salim el-Maslat, Dr. Abdulmecid Yasin el-Hamdi el-Muhammed el-Veys, Ghassan Hito, Velid ez-Zu`bi ve Türkmen temsilcisi Cemal Karslı

Özgür Suriye ordusunun kontrolünde bulunan bölgeler için yapılan başkanlık seçimlerinde önceden aday sayısının 12 olduğu duyuruldu ancak 2 adayın çekilmesiyle sayı 10`a düştü. Suriye Muhalefetinin çatı kuruluşu olan Ulusal Koalisyon içindeki grupları temsilen 70 kişinin katıldığı toplantı Güneşli`de bir otelde yapıldı. Seçimden Ghassan Hitto en fazla oy alarak Suriye`nin geçici hükumet başkanı seçildi.

Gassan Hito kimdir?-

Abdulbasit Seyda`dan sonra Suriye muhalefetinde üst düzey temsil makamına gelen ikinci Kürt muhalif olan Hito, 1963 yılında Suriye`nin başkenti Şam`da doğdu. 1994 yılında Indiana Wesleyan Üniversitesi`nde işletme yönetiminde yüksek lisans yapan Hito, birçok uluslararası şirkette üst düzey yöneticilik yaptı.

Hito, 2001 yılında ABD`de, dünyanın farklı ülkelerinde azınlık konumunda olan Arap ve Müslümanların haklarını savunmak amacıyla `Müslüman-Arap Azınlık Hakları Savunma Derneği`ni kurdu.

Suriye`de başlangıcından bu yana devrime destek veren Hito, ABD`de Suriyeliler için organize ettiği insani yardım kampanyaları ve BM, uluslararası kurumlar ve hükümetlerle kurduğu sağlam ilişkilerle tanınıyor.

Hito, evli ve 4 çocuk babası.