``Ergenekon`` davasının tutuksuz sanıklarından CHP Milletvekili Sinan Aygün`ün, TCK`nın 312/1`inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

``Ergenekon`` davası kapsamıda tutuklu yargılanan Osman Yıldırım`ın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenilen mütalaada, Danıştay saldırısına ilişkin ise gönüllü olarak vazgeçtiği için cezalandırılmaması talep edildi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`ndeki duruşmada, Cumhuriyet savcıları tarafından hazırlanan esas hakkındaki mütalaanın sanıkların hukuki durumlarıyla ilgili bölümü okundu.

Buna göre mütalaada, Osman Yıldırım`ın TCK`nın 312/1`inci maddesi uyarınca ``Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek`` suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

Mütalaada, Yıldırım`ın Danıştay saldırısına ilişkin ise, tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs ve 4 kişiyi öldürmeye iştirak etmek suçlarından gönüllü olarak vazgeçtiği gerekçesiyle, bu suçlardan ceza verilmemesi talep edildi.

Tutuksuz yargılanan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç`ın ise ``silahlı örgüte üye olmak``, ``devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, sahtecilik yapmak, başka yerde kullanmak, hileyle almak``, ``devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek`` ve ``açıklanması yasaklanan gizli kalması gereken bilgileri temin etmek`` suçlarından 19 yıldan 38 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.

AA