Bakanlığı ve Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne (AB) üye olma süreciyle ilgili bilgi veren Bağış, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine Bakan Bağış, AB`yi bir diyetisyene benzettiğini ifade ederek, AB`nin bir reçetesi olduğunu, Türkiye`nin de üye olan veya olmayı bekleyen diğer ülkeler gibi reçeteye uyduğunu söyledi.
Türkiye`nin AB`nin koşullarını yerine getirmeye çalıştığını anlatan Bakan Bağış, tüm koşullar yerine getirilmişken gelecekte halkın AB` ye üye olmamak yönünde bir tercih de ortaya koyabileceğini belirtti.
Bakan Bağış, üye olmakla ilgili bir karar verilmesi ya da verilmemesinden öte Türkiye için bugünün sürece odaklanma günü olduğunu, koşullar yerine getirildiği zaman üyelikle ilgili karar verileceğini ifade etti.
``Hakarete yeltenenlere `oğlum bak git` diyoruz``
Bir katılımcının, ``AB sürecinin hızlanması için bakanlık olarak planlarınız var mı?`` sorusu üzerine Bağış, ``En büyük ihtiyacımız azimli ve sabırlı olmak. Bu konuda çalışmalarımız var. Müzakerenin gereğini yapıyoruz. Değerlerimize hakaret etmeye yeltenenlere `oğlum bak git` diyoruz. Değer bilenlere de iyi oluyoruz`` dedi.
Avrupalı siyasetçilere, ``Siyasette kalıcı olmak istiyorsanız Türkiye`yi destekleyeceksiniz`` dediğini aktaran Bağış, eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy`nin seçimlerde yenilgisini örnek göstererek, Türkiye`yi desteklemeyenlerin siyaset sahnesinden ayrıldıklarını, destekleyenlerin ise siyaset yapmaya devam ettiklerini söyledi.
Türkiye`nin hem Müslüman ülkelerle hem de batı ülkeleriyle ilişkilerinin düzenli olduğunu ve dengeleyici bir politika izlediklerini belirten Bağış, ülkenin 40`ın üzerinde uluslararası örgüte üye olduğunu ve Şangay İşbirliği Örgütü`nü AB`nin alternatifi olarak görmediklerini dile getirdi.
Bağış, bu gibi örgütlerin Türkiye`nin alternatifsiz olmadığının hatırlatılmasında yararlı olduğunu da ifade etti.
Bakan Bağış, şöyle devam etti:
``Ekonomik kriz ortamında, ülkelerin durumlarından faydalanmaya kalkmayan ender ülkelerden biriyiz. Ülkemizde daha önce ekonomik kriz yaşandığı için bu durumu anlıyoruz. Biz de o günleri yaşadık. Sohbetlerde de faydalanmadığımızı söylüyorlar zaten. Ekonomik kriz yaşayan Yunanistan`a yatırımlarımız oldu. Yunanlılar burada banka aldılar. Yunanistan`ın Türkler`e karşı silahlanma yarışına harcadığı paralar, ekonomik kriz yaşamasının bir sebebidir. İkimiz de NATO üyesiyiz. Birbirimizin çıkarlarını korumakla yükümlüyüz. Sonuçta krizler geçicidir. Kalıcı olan dostluklardır.``
``Vize sorunu, 80 darbesinin millete attığı en büyük kazıktır``
Egemen Bağış, bir katılımcının ``Bulgaristan`a vizesiz girme mümkün olabilir mi?`` sorusu üzerine de ``Vize sorunu, en dertli olduğum konulardan biri. 80 darbesinin bu millete attığı en büyük kazıktır. Darbe sonrası gençler mülteci olarak ülkelere kaçmasın diye, geçiş haklarımızdan feragat etmiş darbe yönetimi. Kazanmak için çabalıyorum. 70`e yakın ülkeye vizeyi nasıl kaldırdıysak, AB vizesini de kaldıracağız inşallah`` ifadelerini kullandı.