Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çevrimiçi olarak düzenlenen "Belediyelerde Gıda Bankacılığı Çalıştayı"na katıldı.

Programda yaptığı konuşmasında tahminlere göre 2050'de dünya nüfusunun 10 milyar olacağını Türkiye'nin nüfusunun ise 105 milyonu geçeceğini ifade etti.

Türkiye'de yaşanan gıda kayıp ve israfına değinen Bakan Pakdemirli "Günlük olarak 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50'si kayıp! Hizmet sektöründe; işletme başı yılda 4,2 ton gıda ve 2 bin litre içecek israfı! Her yıl çöpe giden 19 milyon ton gıda! Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk!  Çarpıcı bir rakam vermek isterim. Ülkemizde gıda sektörünün cirosunun yıllık 500 milyar lira olduğu tahmin edilmekte. Yüzde 2 civarında gıdayı çöpe göndermekten vazgeçersek, bunun anlamı 10 milyar lira demek. Bu oranı; yüzde 5 yapmayı başarırsak 25 milyar lira demek! O nedenle ikramı değil, israfı önleyecek alışkanlıklarımızı öne çıkartmamız gerekiyor." dedi.

Gıda kayıp ve israflarının nedenlerini anlatan ve çevreyle olan ilişkisine değinen Pakdemirli "1 kilogram kırmızı etin üretimi için 15 bin 455 litre suya, 1 kilogram peynirin üretimi için 5 bin litre suya, 1 kilogram pirincin üretimi için 3 bin 400 litre suya, 1 kilogram şekerin üretimi için bin 500 litre suya ve 1 kilogram domatesin üretimi için ise 184 litre suya ihtiyaç var. Bu da demek oluyor ki, tüketilmeyen veya israf edilen gıda, ekonomik kaybın yanında diğer doğal kaynakların kaybı demek" ifadelerini kullandı.

(İLKHA)