İSTANBUL - Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi`nde gerçekleştirilen "Öğrenmeyi ve üretmeyi seven kadınlar için" adlı seminere konuşmacı olarak Kişisel Gelişim Uzmanı Zekiye Çapan katıldı.

Çocuk yetiştirmenin, çocuk sahibi olmaktan çok daha önemli olduğunu vurgulayan Çapan, "Eğitim ana dizinde başlar, her söylenen kelime ve her davranış çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır" dedi.

Ailelerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmelerinin önemine değinen Çapan, "Bir anne-babanın çocuğu için yapacağı şeyler, çocuğu ile birlikte yapacağı şeylerden daha önemsizdir" ifadelerini kullandı.

Çocuğun kişiliğinin doğrudan doğruya anne-babasıyla kurduğu ilişkiden etkilendiğini belirten Çapan, "Çocuğun kişiliği, içinde yaşadığı toplumla sıkı ilişkileri ve çok kuvvetli duygusallıklar sonrasında şekillenir. Aile üyelerinin nesiller boyu aktararak getirdiği duygu, düşünce ve davranış özellikleri, çocuğun değerlerini oluşturarak kişilik gelişiminin niteliğini ve özelliğini belirler" ifadelerini kullandı.

Ailelerdeki tutum çeşitlerine de değinen Çapan, "Koruyucu anne-baba tutumu, reddedici anne-baba tutumu, yetersiz sevgi ve aşırı disiplinli tutum, gevşek eğitim ve yetersiz sevgi, dengesiz ve kararsız anne-baba tutumu, mükemmeliyetçi anne-baba tutumu, aşırı sevgi ve sıkı eğitim, gevşek eğitim, ilgisiz anne-baba tutumu ve otoriter tutum. Sağlıklı aile tutumunda, sevgi, sınır ve sorumluluk çok önemlidir" şeklinde konuştu. (Cihat Kaçar-İLKHA)