İSTANBUL-Eğitim İlke-Sen (İlkeli Eğitim ve Bilim Çalışanları Dayanışma Sendikası), kamu görevlilerine yönelik uygulanan kılık-kıyafet yönetmeliğini boykot girişimine desteğini açıkladı.
 
Sendika adına bir açıklama yapan Eğitim İlke-Sen Genel Başkanı Doğan Özlük, "Türkiye`de devlet, topluma karşı kamusal hizmetleri sağlamak yerine toplum üzerinde baskı ve yasaklarla bir istibdat rejimi olarak yıllardır mevcudiyetini sürdürmüştür. Darbe dönemlerinde kendisini silah zoruyla dayatan bu zihniyetin, bugün itibariyle değişmemiştir. Böyle bir zihniyeti, sahibi kim ya da kimden olursa olsun asla kabul etmeyeceğiz. Bugün yaşadığımız toplumsal ve siyasal sorunların birçoğunun temel bir sistem meselesi olduğu ortadadır.
12 Eylül ve 28 Şubat, sistemin son otuz yıllık süreçte kendisini açıkça gösterdiği iki önemli tarihtir ve ne yazık ki bu tarihlerde yürürlüğe giren birçok uygulama bugün devam etmektedir. 1982 yılından beri yürürlükte olan kılık ve kıyafetine yönetmeliği bunun en somut örneklerindendir. Eğitim İlke-Sen olarak İnsanların inancından ve dini sorumluluklarından dolayı eğitim sürecinden ve kamusal alandan dışlanmasını reddediyoruz. Hizmet alan-hizmet veren ayrımını da reddederek, başörtüsünün hayatın her alanında serbest olmasını savunuyoruz. Bu sebeple de, darbe dönemi ürünü kılık-kıyafet yönetmeliğinin kaldırılmasına yönelik sendikaların başlattığı girişimlere desteğimizi açıklıyoruz." diye konuştu.
 
Eğitim İlke-Sen Başkanı Doğan Özlük, açıklamasının devamında sendikaların temel hak ve özgürlükler konusunda birbirine karşı bir tavır takınmalarını eleştirirken, herkesin hakkı için dayanışma sergilemesi gerektiğine dikkat çekti. Özlük, sendika yönetimlerine çağrıda bulunarak, "Bütün sendikalara çağrımız açık ve nettir: Temel haklarımız ve özgürlüklerimiz konusundaki pozisyonunuzu hükümetlere göre şekillendirmekten, değiştirmekten artık vazgeçin! Geçici koltuklarda oturanlara göre birbirinize karşı konumlanmayın! Attığınız adımlarda, düzenlediğiniz kampanyalarda siyasal iktidarların size çizdiği sınırlar içinde hareket etmekten vazgeçin ve size had çizmeye kalkışan her kim olursa olsun haddini bildirin! Hak ve özgürlüklerin parçalanamaz bir bütün olduğunu artık kavrayın! Unutmayın ki, kendiniz için istediğinizi başkası için de istemedikçe asla adil, hakkaniyetli ve özgürlükçü bir sendikal mücadele yürütemezsiniz! Eğitim İlke-Sen olarak kılık-kıyafet yönetmeliğinin bir an önce kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Bu sebeple de yönetmeliği boykot ediyoruz." dedi.
(M.Erkan Yavuz-İLKHA)