Şükrü Gündüz / Doğruhaber
 

Okulların tatile girmesiyle anne ve babalar çocuklarını Yaz Kur’an Kursları’na göndermek için Kur’an Kursları’na kayıt yapmaya başladı. Ancak Kur’an eğitiminin önünde 12 yaş sınırının bulunması çocuklarını Kur’an Kursları’na göndermek isteyen aileleri mağdur ediyor. 28 Şubat kalıntısı olan bu uygulamanın şimdiye kadar kaldırılmamasına tepki gösteren aileler utanç verici bu yasağın kaldırılmasını istiyor.


Yaz Kur’an Kursları ve Kur’an-ı Kerim eğitiminin kaç yaşında başlaması gerektiği ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Bayrampaşa İlçe Müftüsü İzzet Şener, Kur’an eğitiminin önündeki yaş sınırının kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Kur’an eğitimi anne karnında başlamalıdır” dedi.


SENİ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU

Kur’an-ı Kerim yüce Rabbimizin kelamıdır. Müslümanların da yüce yaratıcının bu kelamını okuması, öğrenmesi ve onu anlaması en büyük görevlerinden birisidir” diyerek Kur’an öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu ifade eden Bayrampaşa İlçe Müftüsü İzzet Şener “Allah’ın Müslümanlara ilk emri de “Seni yaratan Rabbinin adıyla oku” emridir. Yine “And olsun ki biz düşünen insanlar için Kur’an’ı çok kolaylaştırdık” demek suretiyle Allah bize hem Kur’an’ı okumamızı emrediyor hem de çok kolaydır demek suretiyle Arapçayı bilmeyen insanların dahi Kur’an-ı Kerim`i rahatlıkla öğrenebilecek durumda olduklarını bize bildiriyor. Kur’an-ı Kerim’i Allah bize hem okumak için, hem tefekkür etmek için hem de amel etmek için indirmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) “Ümmetimin en şereflileri Kur’an-ı Kerim’i sırtlayıp onu taşıyan insanlardır” diyerek Kur’an’a hizmet etmenin ne kadar değerli olduğunu belirtiyor. Allah’ü Teala ise bize Kur’an-ı Kerim’i tane tane ve manasını düşünerek okumamızı emrediyor. Kur’an-ı Kerim’i okumak, onu anlamak ve onunla amel etmek Müslümanların en büyük görev ve vazifesidir.” şeklinde konuştu.


SİZİN EN HAYIRLINIZ KUR’AN’I ÖĞRENEN VE ÖĞRETENİNİZDİR
Kur’an-ı Kerim’i öğrenmenin ve okumanın pek çok fazileti olduğuna dikkat çeken Müftü Şener sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifte şöyle buyuruyor: “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” Bu da Kur’an-ı Kerim’i öğrenmenin ve öğretmenin ne kadar büyük bir fazilet olduğunu gösteriyor. Ayrıca şu hadisler de Kur’an’ı öğrenmenin ne kadar faziletli olduğunu bize gösteriyor: “Kur’an-ı Kerim’i okuyun zira Kur’an-ı Kerim ahirette kendisini okuyan ve sahip çıkan insanlara şefaat edecektir”, “Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.”, “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harabe ev gibidir” Melekler, dünyada iken Kur’an-ı Kerim’i okuyan insanlara şöyle hitap edecekler “Oku ve yüksel, dünyada tertîl ile okuduğun gibi burada da tertîl ile oku. Şüphesiz senin merteben, okuduğun âyetin son noktasındadır” demek ki Kur’an’ı okumak insanın makamını bu kadar yükseltiyor.”


KURAN EĞİTİMİ ANNE KARNINDA BAŞLAMALI
Kur’an öğreniminin önünde yaş sınırı olmasının doğru olmadığını ve bu yasağın kalkması gerektiğini dile getiren Müftü Şener, Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şerifinde “Evladınıza üç şeyi aşılayın: Peygamber sevgisini, Ehl-i Beyt sevgisini ve Kur’an-ı Kerim’i okumayı onlara öğretin” diye buyuruyor. Peygamber Efendimiz çocuk yaşta iken anne ve babaların çocuklarına Kur’an-ı Kerim’i öğretmesinin bir dini vecibe olduğunu bizlere bildiriyor. Kur’an öğrenimi hangi yaşta başlanmalı diye sorulursa doğuştan itibaren başlar. Hatta çocuk ana rahminde iken 120 günü dolunca ruh üfürülür. Çocuk ruh üflendikten sonra annenin her davranışından etkileniyor. Dolayısıyla dört ay dolduktan sonra anne Kur’an okursa çocuk bundan etkilenir. Çocuğun anne karnında 120 günü dolduktan sonra Kur’an eğitimi başlar. Dünyaya geldikten sonra sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okunur. Bu da Kur’an eğitiminin bir devamıdır. İlk ses Kur’an sesi olsun diyoruz. Ezanın ‘Allahü Ekber’ lafzı Kur’an’da da geçiyor. Demek ki Kur’an’sız hayat olmuyor Allah bizi Kur’an’dan ayırmasın.” diye konuştu.


EĞİTMENLER GÜLER YÜZLÜ OLMALI
Yaz Kur’an kurslarında ders veren eğitmenlerin güler yüzlü olmasını ve çocuklara Kur’an öğretmekle beraber camiyi de sevdirmesi gerektiğini belirten Müftü Şener, “Eğitim pedegolojisi okul eğitiminde olduğu gibi Kur’an eğitiminde de çok önemlidir. Her yaş grubuna ayrı muamele yapmak lazım. Çocukların psikolojik dünyasını keşfetmek çok önemlidir. Hz Ali’nin bir sözü var ‘İnsanlara akıllarının ölçüsüne göre hitap edin’ diyor. Yani çocuğun dünyasına girmek lazım. Bir büyük insana anlatacağınız şeyi çocuğa anlatırsanız çocuk anlattıklarınızı kulak ardı eder ve önemsemez. Anlattıklarınız havada kalır. Çocuğun anlattıklarınızı önemsemesi için onun dikkatini çekecek ifadeler kullanmak ve onun dünyasına girmek lazım. Özellikle kurslarda Kur’an eğitimi verenlerin sürekli güler yüzlü olması lazım. Eğitimde esas olan karşıdakilerin dikkatini ne kadar derse bağlarsanız o kadar etkili olursunuz. Derse bağlamak için de karşıdakileri etkileyen ifadeler kullanmak gerekir. Bunun yanında sadece anlatarak değil de görsel materyallerden yararlanarak Kur’an öğretmenin daha kolay olacağına inanıyorum.” dedi.


Çocukların Kur’an öğrenmesi için onlara bazı hediyeler vererek teşvik edilmesi gerektiğini belirten Müftü Şener, “Bunun için çocuklara birtakım ödüller vaat edilebilir. Böylece çocukların azmi daha çok artar.” ifadelerini kullandı.


ÇOCUKLARIMIZA ALLAH’I TANITMALIYIZ
Çocuklara Kur’an eğitiminin yanında Allah’ın nimetlerini anlatarak onlara Allah’ın sevdirilmesi gerektiğini dile getiren Müftü Şener, “Kur’an Kurslarında çocuklara caminin de sevdirilmesi lazım. Camilerin Allah’ın evi olduğunu çocuklara anlatmak gerekir. Bunun yanında çocuklara Allah’ı sevdirmek lazım. Cenabı Allah Davut’a (as) diyor ki: ‘Ey Davut kullarımı bana sevdir. Davut (as) ya Rabbi kullarını nasıl sana sevdireyim diye soruyor. Allah-u Teala diyor ki: Ey Davut benim kullarıma benim iyiliklerimi anlatırsan onlar beni sever’ diye buyuruyor” Biz de çocuklarımıza Allah’ı tanıtmalıyız ki çocuklar camilere değer versin. Camiye giren insan Allah’ın misafiridir. Çocuklara camide Allah’ın misafiri olduklarını aşılamamız lazım.” diye konuştu.

Doğruhaber