ŞANLIURFA-AK Parti Şanlıurfa İl Teşkilatı, belediye konferans salonunda 13.00`te "Türkiye başkanlık sistemini konuşuyor" adlı bir konferans düzenledi.
 
AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Yusuf Eğilmez ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu`nun kısa bir konuşma yaptığı konferansa Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Adnan Küçük konuşmacı olarak katıldı.
 
Hükümet sistemleriyle devlet sistemlerinin karıştırıldığını bundan dolayı bu konferansın çok önemli olduğuna inandığını belirten Eğilmez Türkiye`nin yıllarca büyük sıkıntılar yaşadığını özellikle 82 anayasasıyla bu sıkıntıların daha da arttığını ifade etti.
 
Konferansta konuşan Zeynep Karahan Uslu, Türkiye`nin son on yılda bir değişim yaşadığını bu değişimi yaşarken de hem dünyadaki değişimi hem de kendi içindeki değişimi takip eden ülke olduğunu belirtti. Uslu, bu değişimlerin ekonomi alanında, şehirleşme alanında ve insan kaynağına verilen önem alanında olduğunu vurguladı.
 
Başkanlık sisteminin dünyada çeşitli uygulama alanı olmakla beraber gelenek ve görenek açısından Türkiye`ye uygun bir sistem olduğunu ifade eden Küçük ise, Osmanlıdaki padişahlık sistemiyle başkanlık sisteminin birbirine benzediğini tek farkın ise padişahlığın veraset yoluyla başkanlık sisteminin ise seçilme yoluyla olduğunu belirtti. Küçük "Türkiye`de yüzyıllık parlementer sistem mevcut ama sistemde ciddi sıkıntılar yaşandı, yaşanabilir. Özellikle çift başlılık, koalisyon hükümeti dönemleri Türkiye`ye çok şey kaybettirdi. İstikrarın sağlanması için başkanlık uygun görüyorum" dedi.
 
Parlamenter sistemi çift şoförlü bir araca benzeten Küçük, Türkiye`de yargısal denetim olduğu için başkanlık sisteminin diktatörlük olmayacağını vurguladı. Başkanlık sistemine diktatörlük diyerek karşı çıkanların aslında başkanlık sisteminde seçilme umutlarının olmadığını, parlementer sistemde ise koalisyon ortağı olma beklentilerinin olduğunu belirten Küçük, bir kesimin de Türkiye`de değişimi ve dönüşümü istemediğini bundan dolayı muhalefet yaptıklarını ifade etti.
Salondaki misafirlerin sorularının cevaplanmasıyla konferans sona erdi.
(Osman Gülebak-İLKHA)