Ramazan ayında merak edilen soruların başında gelen konulardan biri de zekat. Bu günlerde internette en çok “arabaya zekat düşer mi?” sorusu soruluyor? Peki “Arabaya zekat düşer mi?” cevabı haberimizde…

Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, kullanılan araç gereçlere zekat düşmeyeceğini belirterek şöyle cevap verdi: “Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç-gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlar kapsamında yer alır. Dolayısıyla bunlara zekat düşmez. Ancak, kişinin kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir (Zeylaî, Tebyîn, I, 253; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 190).”

Yine Nurettin Yıldız da “Arabaya zekat düşer mi?” sorusunu cevaplandırdı. Yıldız verdiği cevapta: “Bir ailenin bir binek arabası zekâta tabi değildir. Ailenin bir başka ferdinin arabası da zekâta tabi olmaz.” İfadelerine yer verdi.

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu ise “Oto Galericiler Zekâtlarını Nasıl Verirler?” sorusuna cevap verdi.

Fetva Kurulu’nun verdiği cevapta, “Oto galerisi bulunan kimse, işe başladığı andan itibaren bir yıl geçtikten sonra malik olduğu taşıtların zekatını yüzde 2,5 (1/40) olarak verir. Şafii mezhebine göre ticarete başlandığı esnada nisap şartı yoktur, önemli olan yıl sonunda malların nisab (85 gram altın) değerinde olmasıdır. Hanefi mezhebine göre yılın sonu gibi, başında da nisap aranır. Aradaki azalmalara ise itibar edilmez.” denildi.